latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:50 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

"Стигло 129 дјеце, захтјев за додатним тестирањем васпитача"

У бањалучке вртиће, које обухвата Центар за предшколско васпитање и образовање, данас је стигло 129 дјеце, од 202 колико их је пријављено приликом анкетирања родитеља, док је од 11. маја, од када су вртићи поново отворени, у просјеку долазило око 80 малишана, рекла је Срни директор овог центра Јелена Куртиновић.
Вртић - Фото: СРНА
ВртићФото: СРНА

Из Центра за предшколско васпитање и образовање захтијевају додатно тестирање запослених на вирус корона.

- Уколико буде потребе за смјештајем већег броја дјеце од оног који је пријављен /202/, ми ћемо се наћи у ситуацији, уколико се брзо не тестирамо, да нећемо моћи да одговоримо иако је то наша обавеза и дужност, али без тестираних радника не смијемо да угрожавамо здравље дјеце - указала је Куртиновићева.

Она је рекла да су дјеца распоређена у осам објеката, те да је првог дана дошло 74 дјеце, другог и трећег 82 малишана, а осталих дана било их је око 80.

- Уколико дође до додатних попуштања мјера и већи број дјеце крене у вртиће упутили смо прошле седмице захтјев за додатно тестирање и накнадно смо се обратили премијеру Републике Српске Радовану Вишковићу и прослијеђено је даље на поступање Институту за јавно здравство Српске да се обави додатно тестирање запослених у овом центру - навела је Куртиновићева.

Она је додала да су према препорукама из Института за јавно здравство формиране групе по 10 дјеце.

Куртиновићева је истакла да се свако јутро прије уласка дјеце у вртић обавља тријажа за свако дијете и сваког запосленог радника посебно, мјери се температура бесконтактним топломјерима, пролази се кроз "дезо-баријере" и поштују се све мјере које је Институт прописао.

С циљем превенције ширења вируса корона бањалучки Центар за предшколско васпитање и образовање, којем је до 13. марта било пријављено 111 дјеце за чије чување није постојала алтернатива, од 16. марта организовао рад у вртићима "Марија Мажар", "Сунце", "Лана" и "Лептирић".

Због веома малог броја дјеце коју су родитељи слали у ове вртиће градски Штаб за ванредне ситуације 18. марта донио одлуку да ради само један дежурни вртић "Марија Мажар".

Испочетка је у овај вртић долазио мањи број дјеце, двоје или троје, али је убрзо вртић похађало само једно дијете и то повремено.

Центар за предшколско васпитање и образовање у Бањалуци обухвата 2.400 дјеце.

У Бањалуци је одлука о затварању вртића донесена 13. марта на основу ограничења које је усвојио градски Штаб за ванредне ситуације у оквиру превентивних мјера на сузбијању ширења вируса корона.

Од 11. маја у функцији је вртић "Марија Мажар" у којем су смјештена дјеца из тог објекта и вртића "Луна", затим "Плави чуперак", у којем бораве малишани из тог објекта и вртића "Лептирић" и "Јежева кућица". Вртић "Колибри" је за дјецу из тог и вртића "Лана" и "Палчица", а у вртић "Наташа" долазе дјеца из тог и вртића "Пинокио".

У функцији је и вртић "Наша дјеца", у којем су смјештени малишани из тог и вртића "Пчелица" и "Тијана", затим вртић "Невен", у којем се налазе малишани и из вртића "Срна" и "Први кораци", те вртић "Радост" за дјецу из тог и вртића "Сунце" и "Дора". У вртићу "Бубамара" су дјеца из тог, те вртића "Цврчак" и "Полетарац".