latinica  ћирилица
18/05/2020 |  10:57 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Сардоне: Срби на Космету непрекидно на нишану албанске већине

Италијански посланик у Европском парламенту Силвија Сардоне изјавила је да приликом боравка на Косову и Метохији није видјела ниједну суштинску мјеру заштите људских права припадника мањина који су махом хришћани, а да су Срби на Косову и Метохији непрекидно на нишану албанске већине.
Приштина (Фото:tickmedia/antonkrasniqi) -
Приштина (Фото:tickmedia/antonkrasniqi)

- Мислим да је ситуација на Косову и Метохији истински тешка и моја је брига да о томе озбиљно размишља што прије и Европа - поручила је Сардонеова.

Она је за данашње "Вечерње новости" рекла да је у Европском парламенту јасно поставила питање каква је стратегија ЕУ за Косово и Метохију, како ће да бране хришћанске и европске вриједности и права Срба који су непрекидно на нишану албанске већине, пале им куће, пљачкају имања, онемогућавају да се запосле и нормално живе.

- Нису ми дали задовољавајуће одговоре, само бирократске фразе о околностима, приликама - рекла је она.

Сардонеова, која је посланик из странке Лига Матеа Салвинија, рекла је да је, када су током ванредног стања због вируса корона на Косову и Метохији учестали вандалски напади у српским енклавама, затражила од ЕУ и италијанске владе да сарађују у операцији са Кфором како би отишли да заштите та села гдје је ситуација најризичнија.

- Није прихватљиво да се у Европи догађају такве ствари једном цивилизованом, голоруком народу, и да полиција никада не успијева да пронађе кривце. Зато сам затражила и да Кфор надзире истраге полиције, како би се провјерила коректна процедура њеног рада - рекла је Сардонеова.

Она је навела да, када је била у званичној мисији ЕУ, у октобру 2019. године ради надгледања избора на Космету није видјела да постоји иједна суштинска мјера заштите људских права мањина који су махом хришћани.