latinica  ћирилица
18/05/2020 |  13:40 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Успјешно смо се изборили са Ковидом-19

Црна Гора се у првој фази успјешно изборила са вирусом корона, рекао је данас црногорски предсједник Мило Ђукановић.
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP) -
Мило Ђукановић (фото:Tanjug / AP)

- Наша држава остварила је резултате за поштовање са 324 укупно обољела, што је нешто испод 0,005 одсто популације. Од којих се већ 311 опоравило, девет је, нажалост, преминулих, а код четири је опоравак у завршној фази. То је биланс који даје реалан разлог за задовољство учињеним - рекао је Ђукановић.

Он је оцијенио да је показан веома висок ниво одговорности, организованости, посвећености и компетентности здравственог система Црне Горе.

Ђукановић је оптужио Српску православну цркву "да би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и будући развој".

- Црна Гора није непромишљено изабрала. Наш избор је независност и сувереност. Наш избор је мултиетничност. Наш избор је европски систем вриједности. Наш избор је НАТО као гаранција стабилности. Наш избор је заштита и афирмација људских права и слобода, укључујући и слободу вјероисповијести - рекао је Ђукановић.

Он је додао да при томе свака вјерска заједница "може бити само равноправна са другима и само дио друштва, а не пандан држави".

- И наш избор је заувијек, што год видјели у нашем окружењу – антифашизам као непролазна вертикала хиљадугодишњег црногорског трајања - нагласио је Ђукановић.

Предсједник Црне Горе је рекао да стабилност представља најкрупнији изазов за друштва Балкана и да је нераскидиво с тим повезано и питање стратешког избора будућности региона.

Ђукановић је истакао да је међународни изазов то што је Балкан, нажалост, и данас поприште борбе за геополитичку доминацију великих.

- Актуелно – полигон борбе против ширења утицаја НАТО-а и ЕУ. Нуђењем тобожњих алтернатива којих нема ни у назнакама јер их не може ни бити. Јер ми нисмо само географски дио Европе. Ми смо дио тог културолошког и цивилизацијског круга колико год усљед трајања наших балканских заблуда, лутања и заостајања то данас неком и не изгледа тако - сматра Ђукановић.

Он је истакао да Црна Гора најдубље вјерује да је то пут у поузданију стабилност без које нема динамичног и квалитетног економског и демократског развоја.

- И када у ЕУ и НАТО-у видимо реалне слабости, знамо да је припадност тим савезима једини могући пут изласка из стања перментне нестабилности и заосталости - навео је предсједник Црне Горе.

Према његовим ријечима, охрабрујуће су поруке, подршка и помоћ од ЕУ, посебно након посљедњих европских избора - то су јасна потврда европске перспективе региона од бриселских институција, почетак преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, као и загребачки видео-самит у доба короне.