latinica  ћирилица
18/05/2020 |  13:47 | Аутор: СРНА

Усвојене одлуке о поравнањима међу ентитетима

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ усвојо је појединачне одлуке о привременим поравнањима међу ентитетима од расподјеле индиректних пореза с јединственог рачуна за период од 2012. до краја прошле године, саопштено је након сједнице Управног одбора.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

На данашњој сједници усвојена је и одлука о утврђивању привремених коефицијената за расподјелу средстава с јединственог рачуна за период од априла до јула ове године, чиме је прекинт скоро двогодишњи застој у доношењу ових одлука.

Чланови Управног одбора разматрали су иницијативу Владе Федерације БиХ о измјенама и допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/ којом је предвиђено помјерање рока плаћања ПДВ-а.

Након детаљних анализа извршених у УИО, утврђено је да овакве допуне не би имале ефекта, него би биле контрапродуктивне, тако да предложене законске измјене нису усвојене.

На сједници је усвојена и одлука о висини стопе компензаторне камате за период од јула до краја године која остаје непромијењена и обрачунаваће се по стопи од 12 одсто.

Чланови Управног одбора усвојили су правилнике о примјени закона о ПДВ-у, те принудној наплати индирекнтих пореза, а усвојен је и извјештај о извршењу буџета УИО за прошлу годину.