latinica  ћирилица
18/05/2020 |  15:25 | Аутор: СРНА

Бурсаћ: Што хитније именовати агента у Стразбуру

БиХ мора што хитније именовати стручну особу која ће је заступати пред Европским судом за људска права у Стразбуру јер су многи предмети на чекању због тога што на овој позицији још није адекватна особа, изјавила је Срни шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

- Будући да су у претходном периоду особе које су у статусу в.д. вршиле те послове долазиле у различите проблематичне радно-правне ситуације, о чему је било говора и у јавности, сматрам да је што прије неопходно завршити именовања, посебно због тога што се тренутно пред Европским судом за људска права води око 1.800 поступака у вези са овом земљом - навела је Бурсаћева, говорећи о томе да БиХ нема адекватно заступање и представљање пред овим судом, с обзиром на то да још није окончана конкурсна процедура за попуњавање радних мјеста у Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ за радно мјесто агента Савјета министара пред Европским судом.

Она је нагласила да се, када је ријеч о кадру из Републике Српске, мора инсистирати на томе да дођу прави кадрови на ту функцију.

- Нашег мјеста тамо нема никако, због тога што је Вања Бјелица Прутина отишла у Централну изборну комисију, а дугогодишњи агент Моника Мијић је како су и медији извјештавали у Министарству за људска права и избјеглице била изложена класичном мобингу и онемогућено јој је да долази у канцеларију и ради тај посао - напоменула је Бурсаћева.

У одговору на посланичко питање предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија је у петак, 15. маја, најавио да ће у наредним данима статус агената регулисати тако да се омогући статус "в.д", али да ће учинити све да би именовања била у потпуности завршена.

На сједници Савјета министара која је планирана за четвртак, 21. маја, требало би да буде разматран и приједлог рјешења о именовању вршилаца дужности заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права.