latinica  ћирилица
18/05/2020 |  16:57 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Тренинзи почели данас, такмичења тек у јулу и то без публике

Све спортске организације у Републици Српској од данас могу почети са тренажним процесима уз поштовање свих мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, док се тек почетком јула може разматрати наставак спортских такмичења, али без присуства публике, речено је Срни у Министарству породице, омладине и спорта Српске.

Из ресорног министарства су појаснили да су одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације о почетку тренажног процеса обухваћени сви спортови и сви спортски колективи.

- У спортском регистру Министарства евидентирано је око 1.100 активних спортских клубова и сви они треба да се приликом одржавања тренинга и спортско-рекреативних активности придржавају мјера и препорука с циљем сузбијања ширења вируса корона - рели су у Министарству.

Мјере, између осталог, подразумијевају да се мора испратити здравствено стање запослених при уласку у спортски објекат, као и да спортска опрема мора бити темељно очишћена и дезинфикована прије почетка тренинга.

- Уколико било ко од запослених или корисника спортских објеката има повишену температуру или неке друге симптоме заразних болести, не дозвољава се улазак у објекат, а ограничен је број особа које истовремено бораве на тренингу, тако да на десет метара квадратних може да буде једно лице - наведели су из Министарства.

Обавеза је и постављање дезинфекционих средстава у спортским објектима, али и на стадионима, као и редовна дезинфекција при уласку и изласку из објекта, те вођење евиденције присутних на тренингу, ради лакшег праћења епидемиолошких контаката уколико дође до заразе.

Препоручује се доћи у опреми за тренинг, осим патика које се обувају на за то предвиђеном мјесту, а обућа ставља у кесу, као и да се не користе свлачионице и тушеви.

Током тренинга и спортско-рекреативних активности препоручује се држати одстојање од 1,5 до два метра, а у контактним и другим спортовима, гдје није могуће одржавати физичку дистанцу између тренера и спортисте, препоручује се да тренинг одраде увијек исте особе.

Из Министарства су напоменули да су ово само неке од мјера, те да се све препоруке могу наћи на сајту Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске и Института за јавно здравство Српске.

Када је ријеч организовању такмичења, из ресорног министарства су навели да се, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, тек почетком јула може разматрати наставак спортских такмичења, али без присуства публике.

- Разумијемо интересовање спортских организација и љубитеља спорта, али позивамо на стрпљење јер морамо пратити епидемиолошку ситуацију, која се мијења из часа у час и у складу с тим доносити одлуке. Струка има кључну ријеч и све што се даље буде дешавало и одлучивало биће у складу са препорукама струке - рекли су у Министарству.

Шеф стручног штаба Фудбалског клуба "Борац" Бањалука Владо Јагодић изразио је задовољство што су створени услови да спортски клубови поново почну са тренажним процесом, након што 62 дана играчи овог клуба нису били са лоптом на терену.

- То је заиста дуг период, али битно је да почнемо, те ћемо у почетку формирати мале групе, којих ће бити три са по осам играча, а можда ћемо у наредном периоду и повећавати бројност група - рекао је Јагодић.

Он је напоменуо и да су играчи имали до сада индивидуалне тренинге, али да они не могу да замијене терен и рад са лоптом.

- Због тога морамо бити опрезни, те интензитет тренинга прилагодити садашњој кондицији и здравственом стању играча, јер не желимо да се догоди ниједна повреда - рекао је Јагодић.