latinica  ћирилица
18/05/2020 |  17:18 | Аутор: СРНА

Инспектори у ФБиХ издали 716 рјешења о здравственом надзору

Федерални санитарни инспектори издали су у протекла 24 часа на граничним прелазима укупно 716 рјешења о стављању под здравствени надзор, односно ограничењу кретања ван мјеста боравка, и то 547 рјешења о изолацији, 54 рјешења за возаче, те 37 за погранични промет и 78 за прекограничне раднике.
Кућна изолација (Фото: Alamy) -
Кућна изолација (Фото: Alamy)

Директор федералне Управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић рекао је да на снази остаје мјера самоизолације за сва лица која улазе у БиХ док њено укидање не буде епидемиолошки дозвољено.

Он је појаснио да се здравствени надзор путника на граници показао као једна од најснажнијих мјера у спречавању ширења вируса корона, саопштено је из федералне Управе за инспекцијске послове.

Ајдиновић је навео да су надзорима и мјерама федералних инспектора, према до сад доступним подацима, од почетка примјене обухваћена укупно 4.672 лица са пребивалиштем у Републици Српској која су у БиХ ушла преко граничних прелаза на подручју Федерације БиХ /ФБиХ/ и њихови подаци су достављени Инспекторату у Бањалуку на даље поступање.

Он је додао да исто вриједи и за 472 лице са пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени брчанском Инспекторату.

Према његовим ријечима, федерални санитарни инспектори су на граничним прелазима издали укупно 42.710 рјешења о стављању путника под здравствени надзор, односно изолацији на период од 14 дана.

Ајдиновић је рекао да је Инспекторат Републике Српске доставио податке за 555 лица којима су санитарни инспектори током јучерашњег дана издали рјешење о кућном карантину, док је Инспекторат Брчко дистрикта издао 17 рјешења о изолацији лицима која имају пребивалиште на подручју ФБиХ.

Он је навео да данас истичу мјере из 881 рјешења о изолацији која су издали федерални санитарни инспектори, а да је до јуче за укупно 35.852 лица истекао период обавезне изолације у трајању од 14 дана.

Ајдиновић је позвао све субјекте којима је наредбом федералног Штаба цивилне заштите омогућен рад да се придржавају свих хигијенских и здравствених препорука федералног Министарства здравства и Завода за јавно здравство ФБиХ.

- Све федералне и надлежне кантоналне инспекције биће укључене у појачану контролу поштивања датих препорука, а све с циљем сузбијања ширења вируса корона и заштите здравља становништва - рекао је Ајдиновић.