latinica  ћирилица
18/05/2020 |  19:25 ⇒ 19:25 | Аутор: СРНА

Линта: Усташки поздрав постао уобичајена појава

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је да је појава мурала са грбом ХОС-а и усташким поздравом "За дом спремни!", као што је случај у Сплиту близу зграде Полицијске управе, постала потпуно уобичајна у Хрватској и један од мноштва доказа да је хрватска држава сљедбеник геноцидне Независне Државе Хрватске.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта каже да се поставља питање докле ће ЕУ, САД и Њемачка да толеришу антицивилизацијску рехабилитацију усташтва и учестале физичке и вербалне нападе на преостале Србе и њихову имовину.

Према његовим ријечима, Влада Андрије Пленковића основала је такозвани Савјет за суочавање са прошлошћу који је само наставио процес отворене легализације усташтва својом одлуком да се усташки поздрав "За дом спремни!" може користити у одређеним приликама.

Линта у саопштењу оцјењује да ће у Хрватској у наредном периду бити нацртано још на хиљаде усташких и србомрзачких мурала и графита чији је циљ систематско ширење мржње и нетрпељивости према Србима.

- Јасно је да су главни носиоци завршног процеса усташизације Хрватске ХДЗ и странке десне оријентације, католичка црква, пола милиона ветерана и значајне културне и јавне институције - додао је он.

Бројне чињенице, истиче Линта, показују да су главни идоли у Хрватској ратни злочинци: надбискуп Алојзије Степинац, командант чувене по злу Црне легије у НДХ Јуре Францетић, генерал Анте Готовина и један од главних промотера усташтва пјевач Марко Перковић Томпсон.

Линта напомиње да је добро познато и да су главни симболи у данашњој Хрватској усташко слово "У", усташки поздрав "За дом спремни!", усташки грб, односно шаховница и узвик "Убиј Србина!".

Линта истиче да се не смије заборавити чињеница да је процес легализације хрватског нацизма, односно усташтва почео доласком ХДЗ-а и Фрање Туђмана на власт у мају 1990. године у низу области.

Хрватска полиција и хрватске паравојне снаге су, напоменуо је он, током 1990. и 1991. године званично носиле на својим капама усташку шаховницу која почиње са првим бијелим пољем.

- У Уставу Хрватске формално пише да Хрватска баштини традиције антифашизма, што нема никакве везе у стварном животу - оцијенио је Линта.