latinica  ћирилица
18/05/2020 |  20:48 ⇒ 20:50 | Аутор: СРНА

Дачић: Пут за стабилност Црне Горе је договор власти и Срба

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић одбацио је оптужбе званичне Подгорице о српској хегемонији и патернизму над Црном Гором, те истакао да је једини пут за стабилност Црне Горе - договор црногорске власти и представника српског народа, а да Србија не жели да заоштрава односе.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

- То је једино логички и задржало би историјски континуитет добрих односа, све друго би водило ескалацији. Србија позива све на умјереност и одбацује сваки покушај пребацивања одговорности на Србију, јер за стање у Црној Гори је одговорна Црна Гора - рекао је Дачић за Радио Спутњик.

Он је истакао да Србија жели да смирује ситуацију, а не да је даље заоштрава, те да је зато важно да се настави дијалог.

Дачић је рекао да ће недостојно обраћање подгоричких званичника према њему утицати да смањи ниво комуникације према њима, те додао да сви виде колико су бесмислене оптужбе против Србије.

- Србија није проблем, рјешавајте тај проблем у Црној Гори, али не можете на начин да се нарушавају права српског народа. Зато је потребан дијалог, а не затварање владика. Владика сигурно не би побјегао из Црне Горе. То је било с циљем да се понизи институција владике - рекао је Дачић.

Коментаришући изјаву црногорског предсједника Мила Ђукановића о српској хегемонији и да је Србија "на опасном путу" да се мијеша у унутрашње односе Црне Горе, Дачић је рекао да мисли да је Црна Гора на опасном путу.

- Србија жели добре односе, то су двије братске и пријатељске земље и два братска и пријатељска народа, који никада нису између себе ратовали. Веома је важно да се проблеми рјешавају дијалогом - навео је Дачић.

Он је рекао да не жели да одговара на бестијалне нападе, у вези са његовом реториком, јер само је рекао да треба избјећи братоубилачки рат и не види шта је у томе лоше.

Дачић је нагласио да га црногорска држава, независност и сувереност уопште не занимају, али Србију занимају грађани Црне Горе који су Срби, те да на то има право по међународним конвенцијама.

- Ово је плашење црногорског народа српском хегемонијом. Нисам син "црногорског стијења и чувар њиховог поштења", ја сам из Србије, али имам само презир кад некадашњи најбољи сарадници Слободана Милошевића и чувари српства сада говоре антисрпским језиком. Немојте да претјерујете да ми сваку ноћ прије спавања размишљамо шта је са Црном Гором. Идите гдје хоћете, само немојте да дирате Србе - нагласио је Дачић.

Он је поручио да је његов добронамјерни савјет да се сједне и разговара између подгоричке власти и Српске православне цркве, јер је разговор бољи од сукоба.

- Не смије се десити да то буде неразумни дијалог, са антисрпским потезима, сужавање права СПЦ, да се отимају манастири и светиње. За света мјеста се увијек говорило да нико не треба да их дира. Када би свеце питали да ли су Срби или Црногорци, мислим да би били изненађени - рекао је Дачић.

Он је додао да ће увијек подсјећати црногорског предсједника Мила Ђукановића на његову /Ђукановићеву /реченицу да је "поносан на српско поријекло и црногорску државност".

Дачић је рекао да Србија има добре и братске односе са Русијом и Кином, те да би могло доћи и до стратешког партнерства са САД, ако би амерички предсједник Доналд Трамп помогао да питање Косова и Метохије буде ријешено праведно.

Он је истакао да на међународном плану и у односима са Русијом и Кином, Србија ради у свом интересу, те да никакви међународни притисци на њу не могу да уроде плодом да одустане од тих односа.

- Ми смо спремни да и са САД, Великом Британијом, Француском и другима имамо такве братске односе, али за то су потребне двије стране - рекао је Дачић.