latinica  ћирилица
18/05/2020 |  21:27 ⇒ 21:31 | Аутор: АТВ

Радник крузера "Самит": Заробљени смо скоро три мјесеца, самобиства су честа

Око 400 држављана Србије и 58 држављана БиХ је већ два и по мјесеца заробљено на бродовима компанија "Ројал Карибијан" и "Селебрити" који плове океанима, а упркос томе што нису заражени вирусом корона, онемогућено им је да се авионом врате у матичне земље.
Крузер Самит (фото: travelandleisure.com / Celebrity Cruises) -
Крузер Самит (фото: travelandleisure.com / Celebrity Cruises)

Умјесто авионом, руководиоци компанија су им понудили да се за Европу врате бродом старим преко 30 година, који никада није прешао океан.

Према ријечима једног од радника на крузеру "Самит", а који је у власништву компаније "Селебрити", ситуација није безазлена.

- Ми смо провели 18 дана у изолацији, након чега смо остали на броду. Затим смо добили понуду, односно начин на који бисмо се могли вратити кућама. Понуђен нам је брод стар 30 година који никад није пловио океаном. Капетан нам је прво рекао да је брод технички исправан за рад кросинга за Европу, да би након нашег протеста казао да није. Ситуација није нити мало наивна. Нешто више од два мјесеца смо заробљени, не знамо када ни како идемо кућама - прича за АТВ један од радника на крузеру "Самит".

Како истиче, на појединим крузерима горе наведених компанија, због ситуације у којој су се нашли након проглашења пандемије вируса корона, неки од чланова посаде су починили самоубиство.

- Било је више самоубистава. Многи су попустили психички јер готово три мјесеца нису сишли са брода, због чега не чуди што су подигли руку на себе. Жалосно је до чега су људи доведени, па морају дизати руку на себе. Сви су у паници како и шта даље - објашњава извор.

Према посљедњим информацијама које добијају од надлежних, постоји шанса да се појави лет за неке од земаља региона.

- Јављено нам је да бисмо сада требали из Барбадоса летом отићи за Хрватску или Црну Гору - додаје он.

На броду, каже, имају храну и новац, али је ситуација постала неиздржива.

Подсјећамо, највећи и најлуксузнији крузер на свијету, "Хармонија мора", који се налази у власништву бродско-туристичког гиганта "Ројал Карибијан", а који је освојио награду "Најбољи нови крузер" за 2016. годину и тако и званично постао најбољи на свијету, дизајниран је од стране појединих српских стручњака.

У изради забавног садржаја и тематских паркова учествовала је и умјетничка група "Скилс дивижн" из Београда.

Изградња "Хармоније мора" трајала је двије и по године, а "Ројал Карибијан" уложио је милијарду долара да би се највећи крузер икада направљен отиснуо на отворено море.

Стога, најмање што би та компанија могла да уради за грађане Србије и земаља региона, јесте да их безбједно врати кућама.