latinica  ћирилица
19/05/2020 |  09:19 | Аутор: СРНА

Иветић: Љекари сумњају да генерал Младић има унутрашње крварење

Драган Иветић, бранилац генерала Ратка Младића, изјавио је да је Младићева одбрана затражила од секретаријата и Жалбеног вијећа Механизма у Хагу да генерал хитно буде пребачен у болницу због сумње да има унутрашње крварење.
Генерал Ратко Младић - Фото: РТРС
Генерал Ратко МладићФото: РТРС

Иветић је навео да је генералу Младићу хемоглобин са нешто изнад шест, одједном пао на 4,9, при чему су нормалне вриједности између осам и 11.

Он је за данашње "Вечерње новости" рекао да су, на основу података из извјештаја притворских љекара, тројица независних специјалиста, један из САД и двојица из Србије, забринути да генералу пријети и смртни исход ако се ништа не учини.

- Сва тројица су дала исти закључак да третман који су предложили притворски љекари, а који је тајан за јавност, није довољан да му се поправи стање. С обзиром на то како му се нагло током опоравка од операције дебелог цријева погоршао ниво хемоглобина, они вјерују да би узрок могло бити унутрашње крварење. Због тога је неопходно да се генерал пребаци у болницу на испитивање да му се постави дијагноза и, ако је потребно, да се уради нова интервенција - рекао је Иветић.

Он је навео и да одбрана захтјева да се омогући да се прије статусне конференција заказане за 29. мај, сретне са Младићем, како би се припремили, као и да током статусне конференције буду у истој просторији да би се могли консултовати.

- Неприхватљиво је да на статусној будемо одвојени и да комуницирамо телефоном. То је против правила и Младић за то није дао сагласност. Ми морамо бити заједно, јер он нема све папире код себе. Он не зна ни шта му је са здрављем, јер документацију добија на холандском, а не на српском - истакао је Иветић.

Адвокат је навео и да га генерал, путем телефона, не чује због сметњи на вези, односно јер "телефон крчи".

- Линија је наводно тајна, а десило се када смо причали да му је главни притворски љекар ушао у собу, па је још узео телефон да прича са мном. Касније је у посебној соби био укључен спикерфон и док сам причао са генералом још три службеника су била унутра - навео је Иветић.

Иветић је додао да је одбрана предложила да он код Младића уђе са маском и рукавицама и да се претходно тестира на ковид-19.

- У Холандији су већ у неким предметима дозволили адвокатима да уђу код клијената у притвор, а оптужене су доводили и у суд. Ево питам сад: шта је разлог што мени не дозвољавају да видим Младића и да се адекватно припремимо за статусну конференцију? - упитао је Иветић.