latinica  ћирилица
19/05/2020 |  10:12 | Аутор: СРНА

Фризен: Подјела Космета једини прагматичан пут

Посланик у њемачком Бундестагу Антон Фризен изјавио је да, супротно мишљењу њемачке владе која се противи размјени тероторија на Косову и Метохији, подјелу види као једини прагматичан пут, јер Србија, "нажалост, реално гледано у догледно вријеме неће добити цијело Косово".
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

- С друге стране, размјеном би се могле задржати територије на сјеверу које насељавају Срби, док би истовремено јужносрпски региони са високим процентом албанског становништва припали /самопроглашеном/ Косову - рекао је за Фризен за "Вечерње новости".

Фризен, који је посланик странке Алтернатива за Њемачку /АфД/, истиче да је историја показала да вјештачки повучене границе, које се не обазиру на етнокултуролошку ситуацију, нису опстале и закључује да би "оваквом размјеном територија" била омогућена сигурност.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је подјела Косова и Метохије реална опција, али да је кључно питање шта Београд, а шта Приштина подразумијевају под подјелом тероторије.

- Делује ми да је подјела Косова реална опција, али тако да Србија добије дио Косова назад. Миминум би био да добије сјевер и манастире, а да се о статусу поморавља разговара. Косову би, с друге стране, било дозвољено да заокружи свој међународни статус - рекао је Анђелковић за "Блиц".

Он је додао да о уступању Прешева и Бујановца не би требало расправљати јер је неприхватљиво да Србија да дио територије коју контролише и то у мирнодопским условима.

- У обзир долази само разговор о територији коју ми не контролишемо, а на којој ни они немају потпуну власт - оцијенио је Анђелковић.