latinica  ћирилица
19/05/2020 |  10:14 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС сутра о укидању ванредног стања

Народна скупштина Републике Српске разматраће сутра Приједлог одлуке о укидању ванредног стања у Српској.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: Wikipedia
Народна скупштина Републике СрпскеФото: Wikipedia

Приједлогом одлуке прописано је укидање ванредног стања јер је епидемиолошка ситуација која се односи на вирус корона стављена под контролу.

У образложењу тог приједлога наводи се да Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске сматра оправданим увођење приступа којим ће се постепено враћати нормалан живот, односно цијени да су створени предуслови за укидање ванредног стања.

На предложеном дневном реду посебне сједнице парламента Српске јесу и потврђивање аката које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања и доношење одлуке о престанку важења уредаба са законском снагом, Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину - по хитном поступку, као и Приједлог закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину, по хитном поступку.

Посланици би требало да расправљају и о Приједлогу одлуке о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину и Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-ВА/.

Сједница ће бити одржана у конференцијској сали Владе Републике Српске која задовољава епидемиолошке услове проузроковане вирусом корона.

Почетак 13. посебне сједнице заказан је за 10.00 часова.

Из Народне скупштине је саопштено да ће новинари који буду пратили сједницу бити смјештени у прес-сали у приземљу зграде Владе, да ће јавни сервис Републике Српске снимати сједницу и да ће заинтересовани медији за пренос моћи да преузму сигнал.

Уз напомену да су годишње акредитације Народне скупштине важеће за праћење сједнице, из парламента су навели да ће конференције за новинаре народних посланика такође бити одржаване у прес-сали у приземљу зграде Владе.