latinica  ћирилица
19/05/2020 |  10:32 | Аутор: Анадолија

"Нема још лијека за вирус корона"

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српке Ален Шеранић рекао је у интервјуу за Анадолију да је у Српској са појавом вируса корона и са процјеном ситуације везано за потребе лијечења становништа дефинисана експертска радна група која је базирана на Медицинском факултету у Бањалуци.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Нагласио је да су у експертској групи стручњаци различитих специјалности који процјењују како и на који начин треба развити протоколе лијечења.

- Ми смо те протоколе и развили имамо јасне смјернице по питању самог лијечења говорим о смјерницама из разлога што у овом тренутку нема лијека који лијечи директно посљедице које настају усљед заражавања вирусом корона. Нема одређених научних студија које ће вам јасно рећи: "Да, то је тај лијек који користите да би се излијечили". С обзиром да и само обољење када се јави пролази кроз неколико фаза и смјернице су прилагођене тим фазама у зависности од симптоматологије коју имате и посљедично се уводе поједини од тих лијекова. Свакако да у том пакету лијекова поред оних супортивних како их ми зовемо односно система подршке, витамина Ц, надокнаде текућине као што и јесте препорука за било које опште инфективно стање, користе се и лијекови као што су антималарици, антивиротици, и различите врсте других терапија када сте животно угрожени прије свега мислим на подршку механичке респирације - истакао је Шеранић.

Све оно, каже, што је било доступно на тржишту као и сви други у свијету и ми смо користили и користимо и дан данас.