latinica  ћирилица
19/05/2020 |  11:28 | Аутор: СРНА

Настављена сједница, данас о избору судија Уставног суда

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ наставио је данас засједање на чијем је дневном реду Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, који предвиђа да за судије тог суда буду бирани искључиво држављани БиХ.
Представнички дом - Уставноправна комисија, архив - Фото: СРНА
Представнички дом - Уставноправна комисија, архивФото: СРНА

У Приједлогу закона, који посланици треба да разматрају у првом читању, наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда БиХ.

Предлагачи закона су предсједавајући овог дома Небојша Радмановић и посланици Сњежана Новаковић Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић.

У дневни ред је 15. маја, када је почела сједница, уврштен и Приједлог посланика Џенана Ђонлагића /ДФ/ који се односи на именовање Жељка Бакалара за члана Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ, као и потврђивање именовања чланова привремене истражне комисије Представничког дома за истраживање стања у правосудним институцијама БиХ, чији је предлагач посланик СДП-а Нермин Никшић.

Посланици ће се изјашњавати и о резолуцији о поштовању жртава усташког режима коју су предложили посланици Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.

Предвиђено је и разматрање Приједлога закона о ванредним мјерама штедње у институцијама БиХ усљед епидемије вируса корона, по хитном поступку, а чији је предлагач посланик Дамир Арнаут.

Арнаутов приједлог, између осталог, подразумијева укидање трошкова презентација, регреса, јубиларне награде, накнаде за стручно усавршавање, те ограничење накнада за изабране званичнике и савјетнике у институцијама БиХ.

На дневном реду је и захтјев Савјета министара за разматрање Приједлога закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ, и то по хитном поступку.

Савјет министара је и предлагач приједлога закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције.

Овим законом се уређују услови кориштења електронског потписа, електронског печата, електронског временског жига и електронске препоручене доставе у правном предмету, управним, судским и другим поступцима.

На дневном реду је више извјештаја о ревизијама у институцијама БиХ, као и неколико комисијских извјештаја.