latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:04 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригаде (ФОТО)

У Вишеграду је данас обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, кроз коју је прошло 1.700 бораца, 144 су погинула, а рањено их је око 200.
Обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригаде - Фото: СРНА
Обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригадеФото: СРНА

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је формирање Вишеградске бригаде био легитиман одговор српског народа на бројна понижења и малтретирања којима је био изложен.

- Најприје је промијењен статут општине и нај тај начин Срби су постали мањина, а потом су услиједили и физички напади, до убиства на слави једног домаћина, скрнављења и бацања споменика Нобеловца и бројни други. Одговор је био одбрана Вишеграда, успостављање власти и организација живота у њему - рекао је Савић новинарима.

Обиљежено 28 година од формирања Вишеградске бригаде

Савић је истакао да се у историји не памте богатства него се памте јунаштва и да се нада да ће имена вишеградских бораца бити уписана златним словима, тамо гдје стоје имена Милоша Обреновића, Карађорђа Петровића и Милоша Обилића.

Начелник општине Вишеград Младен Ћуревић рекао је да је ситуација проузрокована пандемијом учинила да овај значајан дан буде обиљежен скромно.

- Не смијемо заборавити све оне који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, као све борце и инвалиде којима морамо бити захвални и чувати нашу Републику Српску - изјавио је Ђуревић.

На споменик браниоцима Републике Српске вијенце су положили представници општинске Борачке организације, руководства општине Вишеград, представници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и остали појединци.

Делегације су јутрос обишле и Српско војничко гробље на Мегдану и прислужиле свијеће палим српским борцима.