latinica  ћирилица
19/05/2020 |  13:26 ⇒ 13:37 | Аутор: РТРС

Да ли бисте радили као "БИД"?

На пописима занимања која су, можда, до прије десетак година звучала као пошалица, сада се могу наћи и стручњаци за катастрофе којима је задатак да развијају стратегије у случају земљотреса, цунамија, чак и удара астероида у земљу, а процјењује се да ће их у наредној декади бити све више. Мимо тих црних сценарија, све чешће се као атрактивна и перспективна указују и занимања за која многи никад нису ни чули, а прођу имају у разноразним областима, па и у оправдано популарном ИТ сектору.
(Фото: Prointer ITSS) -
(Фото: Prointer ITSS)

Управо информационе технологије, које су и данас многима мистериозне и недокучиве, крију мноштво потенцијала и послова који нису намијењени само онима са техничких факултета, па ћете баш код њих наићи на конкурс за радно мјесто које звучи као "шпанско село".

Примјера ради, млад и перспективан дипломац својим родитељима саопштава да је прошао на конкурсу и добио посао. "Па, шта радиш?", пита срећни отац. "Ја сам Бид менаџер", одговара младић и по очевом изразу лица схвата да овај нема појма о чему му прича и да се већ озбиљно секира за какав ће то посао његов син добијати плату.

Углавном, у покушају да се БИД преведе на српски језик (што са већином модерних, из енглеског језика изведених занимања баш и није најсрећније рјешење), дође се до тога да је БИД менаџер, заправо, менаџер понуда – онај који управља понудама углавном као одговор на захтјев купаца, креира рјешења и приједлоге и у малом прсту држи потребну документацију. У опису посла стоји и да менаџер понуде осигурава да су испуњени сви кораци које је одредио купац и да ће сви резултати понуде бити произведени како је наведено, а међу условима често пише да то мора бити тимски играч са снажним лидерским вјештинама.

Тимски рад и добру комуникацију са колегама, у први план истиче и Сања Рачић, Бид менаџер у компанији Проинтер ИТСС.

- Моје претходно радно искуство такође је било на овој позицији, али у компанији са многом мањим бројем запослених. Та позиција првенствено захтијева особу која поштује задате рокове и процедуре, детаљна је и организована, комуникативна, тимски играч, али и самоиницијативна и спремна на учење - каже Сања.

Сања је по струци дипломирани економиста којој се "догодио" ИТ сектор, што само свједочи о могућностима које у тој области на први поглед можда и нису видљиве, а што може бити и посебан изазов. У Проинтеру кажу да им је запошљавање људи различитих струка и различитих личних карактеристика од старта био изазов, јер је циљ формирати квалитетан тим који заједнички функционише, али у којем и свако понаособ може доћи до изаражаја.

- Код позиције Бид менаџера доминантно је изражена педантност у раду и поштовање процедура, али оно што је свима заједничко је посвећеност послу - каже Ивана Живковић, руководилац Сектора за људске ресурсе.

Они којима је "БИД-овање" сада мало јасније и у тај посао би се радо упустили, требало би да, осим педантности, прецизности и усредсређености на детаље, посједују и добре комуникационе вјештине, али и флексибилност и способност за рад под притиском.