latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:43 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Скратити процедуру за спољнотрговински промет оружја и војне опреме

Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усвојила је данас и у даљу парламентарну процедуру упутила извјештај о издатим исправама и одбијеним захтјевима за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2018. годину, чији је предлагач Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Комисија је, након расправе о овом извјештају, подржала и у даљу парламентарну процедуру упутила посланичку иницијативу Мирка Шаровића, којом се од Министарства спољне трговине и економских односа тражи скраћење рокова везаних за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене, саопштено је из парламента БиХ.

Комисија је усвојила и закључак којим се од надлежних институција за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене тражи да поштују задате рокове приликом давања ових исправа.

Разматрајући допис маркетиншке асоцијације "БиХ шљиве", а који се односи на спроведбену директиву о заштитним мјерама против уношења у ЕУ организама штетних за биље и биљне производе и против њиховог ширења унутар ЕУ, Комисија је усвојила закључак којим се задужује Министарство спољне трговине и економских односа да хитно организује састанак са представницима ове асоцијације и представницима других релевантних асоцијација и удужења из ове области.

У саопштењу је наведено да би састанак био организован како би били заједнички дониесени закључци којима би били ријешени проблеми у вези са два гранична прелаза на које пошиљке биља, биљних производа и других предмета који подлијежу надзору фитосанитарне инспекције могу улазити из БиХ у Хрватску.

Ријеч је о граничним прелазима Стара Градишка на сјеверу, гдје се надзор врши само радним даном у времену од 8.00 до 16.00 часова и Нова села /Метковић/ на југу БиХ, на којем се надзор врши од 7.00 до 15.00 часова.

Комисија је усвојила и закључак којим се тражи да Министарство спољне трговине и економских односа захтијева од надлежних институција Хрватске да фитосанитарна инспекција на граничним пријелазима ради 24 часа дневно, те да се путем надлежних комисија упути захтјев надлежним тијелима ЕУ како би се отворила још два или више граничних прелаза са Хрватском за промет биља, биљних производа и других предмета који подлијежу надзору фитосанитарне инспекције.