latinica  ћирилица
19/05/2020 |  14:48 | Аутор: СРНА

Стевандић: Одгађање плаћања ПДВ-а ускладити са банкарским сектором

Шеф Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић рекао је да измјене Закона о ПДВ-у, које је предложио замјеник предсједавајућег тог дома Денис Звиздић, немају прави ефекат без усклађености са банкарским сектором.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је навео да предложене допуне Закона о ПДВ-у нису усклађене са политиком индиректног опорезивања.

- Нико није срећан и задовољан тренутном ситуацијом, али не можете, господине Звиздићу, поправљати једну ствар, а угрожавати другу - упозорио је Стевандић.

Он сматра да без система мјера, посебно без интервенције у банкарском систему, нема користи од оваквих измјена закона.

- Фирмама које стоје не знам колико ће помоћи овај закон. То не може без банкарског сектора - објаснио је Стевандић.

Образлажући оправданост допуна Закона о ПДВ-у, Звиздић /СДА/ је рекао да је анализа, коју је урадило Удружење послодаваца Федерације БиХ /ФБиХ/, показала да би помјерање рока за плаћање ПДВ-а са 10. на крај мјесеца ослободило 100 до 150 милиона КМ, што би била огромна помоћ привреди.

Он је напоменуо да је у вријеме док је предсједавао Савјетом министара примио више иницијатива за пролонгирање рока за плаћање ПДВ-а, али да то никада није ријешено.

Звиздић је подсјетио да је, крајем прошле године, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија одржао састанак са привредницима на којем је формирана група која ће се, између осталог, бавити формирањем рокова за плаћање ПДВ-а.

- Овим приједлогом закона дата је могућност Савјету министара да има инструмент у случају и ове и свих будућих криза, да може донијети привремену одлуку о помјерању рока плаћања ПДВ-а - објаснио је Звиздић током парламентарне расправе.

Он је предложио да Представнички дом достави закључак Дому народа да се овај проједлог и у том дому разматра по хитном поступку.

Посланик ХДЗ-а Предраг Кожул рекао је да на нивоу ФБиХ постоји "корона закон", те и да на нивоу кантона постоје слични закони којима се настоји помоћи привреди, напомињући да су то све краткорочна рјешења, а да ће посљедице пандемије по економију бити дугорочне.

- Присталица сам да се умањење кризе посматра на средњорочном или дугорочном плану - рекао је Кожул.

Он је поручио да се привреди може помоћи и пролонгирањем кредитних обавеза, те ребалансом буџета.

Посланик Јасмин Емрић /А-СДА/ рекао је да подржава иницијативе за подршку привреди, истичући да је о овоме требало много раније говорити.

- Не подржавам овакав начин допуне Закона о ПДВ-у, јер смо могли то другачије урадити, а не да оптерећујемо Савјет министара доношењем неких хитних одлука", објаснио је Емрић.

Он је предложио да Представнички дом парламента БиХ задужи Савјет министара да у року од 90 дана изради приједлог измјена Закона о ПДВ-у.

Нермин Никшић из СДП-а у Звиздићевом приједлогу спорним сматра што се обавезе пребацују на Савјет министара.

Он је оцијенио да је спорно и неспроводиво и то што предложено одгађање плаћања ПДВ-а није усаглашено са Управом за индиректно опорезивање, која обрађује пријаве.

- Ово је доказ како функционише парламентарна већина и залагаћемо се да се ово питање системски ријеши - рекао је Никшић.

С Никшићевом оцјеном да је ово доказ како функционише парламентарна већина, сагласио се и посланик ХДЗ-а Никола Ловриновић.

Посланик СДС-а Мирко Шаровић подсјетио је да је ова идеја стара три године и да ју је претходни сазив Савјета министара разматрао више пута, али да никада није заживјела.

- Увијек бих подржао трајну иницијативу, али ово је један мали корак о којем смо разговарали много раније и закаснили смо. Мислим да ће прави ефекти ове иницијативе доћи у наредним мјесецима, јер ће врхунац кризе бити у другој половини 2020. године - оцијенио је Шаровић.

Он је рекао да економија треба да буде у врху приоритета, те да ће подржати и овај "мали корак помоћи".

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да би ова допуна Закона о ПДВ-у имала ефекта када би била трајна.

Посланик СП Јаков Галић оцијенио је да ове измјене неће помоћи привреди.

Он је истакао да, као човјек који долази из реалног сектора, добро познаје ситуацију, те да је сигуран да овим мјерама ништа неће бити ријешено.

Зукан Хелез /СДП/ оцијенио је да је сједница претворена у страначке сукобе пред изборе, те упозорио Звиздића да су "Бошњаци далеко више од СДА", опомињући га то не поистовјећује.

- Највише су Бошњаци угорожени од СДА. Неће се никада заборавити афере ни "Чаушевић", ни "Солак", нити било која друга - рекао је Хелез.

Звиздићевим Приједлогом закона о допуни Закона о ПДВ-у предвиђа се да с циљем ублажавања ефеката економске кризе и других поремећаја у економији БиХ изазваних вирусом корона Савјет министара може донијети привремену одлуку о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а до посљедњег радног дана у мјесецу, на период који не може бити дужи од 90 дана.

Предложеним законом је предвиђено да у случају потребе Савјет министара може продужити рок за додатних 90 дана.

Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић информисао је посланике да ће предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија на сједницу доћи послије 15.00 часова.

Он је дао паузу до 15.15 часова.