latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:09 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Кустурић: Неопходни додатни извори новца за здравство

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић рекао је Срни да за финансирање здравствене заштите морају бити обезбијеђени додатни извори, те да је рјешење у акцизама на дуван и алкохол као што је пракса у Хрватској и Словенији.
Дејан Кустурић - Фото: СРНА
Дејан КустурићФото: СРНА

- У тим земљама допунски извори учествују са око 20 одсто у укупним приходима, а најзаступљенији извор управо је додатно опорезивање по здравље штетних производа - нагласио је Кустурић.

Он је подсјетио да ФЗО већ годинама покушава да издејствује да додатни извори финансирања буду од акциза на дуван и алкохол.

- Ова иницијатива треба да буде уграђена у законски оквир на нивоу БиХ, али за то до сада нисмо имали разумијевања. Надам се да ће ова иницијатива заживјети јер само тако здравство дугорочно може да одговори свим потребама осигураника, здравствене струке и савремених трендова лијечења у медицини - рекао је Кустурић.

Према његовим ријечима, тренутни начин финансирања цјелокупног здравственог сектора који је заснован на уплати доприноса за здравствено осигурање посебно је отежавајућа околност за ФЗО.

- Уплата доприноса је нередовна. Дуг према Фонду на основу неуплаћених доприноса је скоро 300 милиона КМ. Јавност од ФЗО очекује да редовно измирује своје обавезе и да осигураницима обезбјеђује скупе терапије у складу са свјетским трендом у медицини, а благонаклоно се гледа на чињеницу да дуг за доприносе износи скоро трећину годишњег прихода којим би нашим осигураницима могли обезбиједити већи пакет услуга - појаснио је Кустурић.

Он је напоменуо да је мисија Фонда да осигураницима у континуитету обезбјеђује доступнију и квалитетнију здравствену заштиту, што и чини упркос проблемима.

- Протеклих година почели смо да финансирамо многобојне лијекове и здравствене услуге које никада нису биле дио обавезног здравственог осигурања. То представља велики искорак за здравство у Српској јер смо по правима осигураника изједначени са много развијенијим земљама. Међутим, свако повећање права, односно већи број услуга и доступних лијекова о трошку Фонда, значи и веће трошкове за здравствену заштиту - рекао је Кустурић.