latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:24 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Мјере штедње на усаглашавању

Захтјев посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Дамира Арнаута /Наша странка/ за разматрање Приједлога закона о ванредним мјерама штедње у институцијама БиХ усљед пандемије вируса корона није добио ентитетску већину да се разматра по хитном поступку.

Хитност Арнаутовог приједлога ће бити упућена на усаглашавање због недостатка ентитетске већине из Републике Српске.

Дамир Арнаут је, објашњавајући хитност поступка, рекао да је приједлог у парламент упућен 30. марта.

- Ово су најрадикалније мјере од Дејтона до данас - рекао је Арнаут.

Он је објаснио да је ресторан у парламенту радио и да су посланици сједили и јели у затвореном простору у вријеме када су сви ресторани били затворени због пандемије вируса корона и трпјели штету.

Арнаутов приједлог, између осталог, подразумијева укидање трошкова презентација, регреса, јубиларне награде, накнаде за стручно усавршавање, те ограничење накнада за изабране званичнике и савјетнике у институцијама БиХ.

Приједлогом закона је предвиђено да званичницима у институцијама БиХ и изабраним савјетницима до краја ове године буде укинут топли оброк, накнада за одвојени живот, прековремени рад, дневнице за службена путовања, превоз на посао и са посла, те отпремнине за одлазак у пензију.

Предвиђено је и укидање финансирања политичких странака из буџета институција БиХ.

Сви трошкови који буду одобрени супротно одредбама овог закона биће стављени на терет лица које их је одобрило уз новчану казну од 5.000 КМ, наводи се у приједлогу.