latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:44 ⇒ 17:24 | Аутор: sputniknews.com

Кризни штаб: Од петка улазак у Србију без теста и самоизолације

Због повољне епидемиолошке ситуације у Србији, Кризни штаб предложиће Влади да се од петка укине обавеза да грађани Србије, као и странци, морају да имају негативан ПЦР тест приликом уласка у Србију.
Кризни штаб Србије (фото: Tanjug / Sava Radovanović) -
Кризни штаб Србије (фото: Tanjug / Sava Radovanović)

- Препорука Кризног штаба Влади Србије је да се од петка укине обавеза да грађани Србије, или странци, имају негативан ПЦР тест приликом уласка у нашу земљу - рекла је за Танјуг замјеница директора Инситута "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је додала да странцима неће бити потребна ни одлука комисије за улазак у Србију.

Како је нагласила, таква препорука услиједила је због повољне епидемиолошке ситуације у Србији, али и одговорног понашања у земљама у окружењу.

Грађани Србије и странци који улазе у Србију за сада морају да имају негативан ПЦР тест при уласку у земљу, или у супротном, морају 14 дана бити у кућној изолацији.

Брнабићева: Влада додатно либерализује улазак у Србију

Влада ће већ на сљедећој сједници усвојити неке одлуке којима ће додатно бити либерализован улазак у Србију, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић, а у вези са препоруком Кризног штаба да грађанима Србије и странцима од петка више не буде потребан ПЦР тест за улазак у земљу.

Она је након сједнице Кризног штаба рекла да је у посљедња 24 сата било 34 новозаражених на око 5.300 тестираних, што је 0,64 одсто позитивних, као и да ће се због тога наставити са релаксирањем мјера.

- Због тога смо причали о том изолованом случају у Врању, али ако то изузмемо видимо да је Србија и даље мирна. Гледаћемо због тога да и даље рекласирамо мјере, а посебно мјере за улазак у Србију, да укидамо и комисију и ту обавезу негативних тестова - рекла је Брнабићева за Пинк.

Како је рекла, полако се нормализује авионски саобраћај у Европи, која отвара границе, а и Србија не смије да заостаје за тим.

Брнабићева је додала да Влада има подршку струке за попуштање мјера.