latinica  ћирилица
19/05/2020 |  16:51 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Кришто: Неки под маском страних судија желе доносити рјешења

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто /ХДЗ/ сматра да је требало подржати Приједлог закона о Уставном суду БиХ, али да неки желе да и даље под маском страних судија доносе рјешења која су у њиховом интересу.
Борјана Кришто - Фото: ФОНЕТ
Борјана КриштоФото: ФОНЕТ

- Сматрам да смо требали преузети одговорност и дати подршку таквом закону и одлучивати о судбини и интересу три конститутивна народа и свих оних који живе у БиХ - рекла је Кришто новинарима.

Коментаришући Приједлог закона о Уставном суду БиХ, Кришто је рекла да су неки посланици тврдили да нема уставно утемељење, али да то није тачно.

- Према Уставу БиХ, Парламентарна скупштина је дужна након пет година и првог мандата страних судија које именује предсједник Европског суда за људска права уз консултације са Предсједништвом, да нађе начина и одлучи на који други начин ће именовати судије у Уставном суду БиХ - нагласила је Кришто.

Она је додала да БиХ треба у пуном смислу да преузме свој потпуни капацитет како би била суверена и да у њој домаће судије одлучују о најважнијим питањима.

- Посебно то треба да буде изражено када је ријеч о Уставном суду, имајући у виду да је то корективни фактор законодавне и извршне власти и одлучује о томе да ли су поједини приједлози закона или закони које усвоји парламент у складу са Уставом БиХ - рекла је она.

Када јер ријеч о Приједлогу измјена Закона о ПДВ-у, Кришто наводи да је ријеч о системском закону о којем мишљење треба дати и Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ и да га предложи Савјет министара.

- Понуђени приједлог закона није допринос за очување привреде - навела је Кришто.

Она наводи да треба донијети закон који би допринио развоју и очувању привреде, те БиХ у цјелини.

Осврћући се на локалне изборе, Кришто каже да је ХДЗ спреман за њих, а да се за њихово одржавање морају испоштовати законске претпоставке и процедуре.

- Све то треба испоштовати јер све друго, па и одржавање избора је ствар Парламентарне скупштине БиХ и њене надлежности - изјавила је Кришто.