latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:45 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Погледајте како 195 фолклораша из цијелог свијета пјева "Ово је Србија" (ВИДЕО)

Чланови КУД "Батајница" из Београда и СКУД "Опленац" из Торонта организовали су и извели несвакидашњи пројекат у којем су окупили чланове пјевачких група и фолклорних ансамбала Срба из цијелог свијета (18 земаља), у пратњи неколико народних оркестара и заједнички снимили пјесму Николе Грбића Грбе "Ово је Србија". У пројекту учествовао је и Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" из Бањалуке.
Ово је Србија (фото: Youtube / Milos Mutapcic) -
Ово је Србија (фото: Youtube / Milos Mutapcic)

У овај величанствени пројекат чији је слоган "Снагом српске традиције, заједно!" укључило се 41 пјевачко друштво, два оркестра и бројни појединци.

Укупно 195 извођача из Србије, САД, Аустралије, Аустрије, Енглеске, Француске, Грчке, Италије, Канаде, Кине, Мађарске, Немачке, Републике Српске, Румуније, Словеније, Швајцарске, Шведске и Црне Горе одушевило је својим пјевањем људе широм свијета.

Директор Ансамбла "Веселин Маслеша" Немања Кнежевић захвалио се сваком културно - умјетничком друштву и појединцу који су срдачно прихватили позив на сарадњу, потрудивши се, успут, да дају свој допринос и преко својих могућности.

- За наш народ је одувијек важило да је једини путоказ ка заједничком успјеху слога. Колико год су нас историја и други чиниоци непрестано разапињали и раздвајали, сви циљеви прожети слогом су били остваривани. Инспирисани потребом да будемо раздвојени протеклих неколико мјесеци, а никада у мировању у нашој општој борби за културу, окупили смо наше пријатеље у Србији и широм свијета и, вјерујемо, начинили подухват вриједан пажње - поручио је Кнежевић.

Он је додао да борба за културу, нематеријалну културну баштину, традиционално насљеђе, борба за очување нашег идентитета и борба за одговор на питање ко смо, може бити плодотворна само ако је заједничка и сложна.

- Овај снимак који видите пред вама управо је свијетли почетак те борбе, оне у којој учествују Срби из свих дијелова свијета, поносни, чили и ведри јер проносе своју, српску ријеч, пјесмом широм универзума. "Тиха вода, брег рони". Нека потече вода фолклораша из матице и расијања, и нека не стаје, нека одзвања својим шумом кроз горе и долине. Нека одзвања и нека свако зна; Ово је Србија! - рекао је Кнежевић.

Музички аранжман и режију урадио је Милош Мутапчић, у улози извршног продуцента нашао се Саша Богуновић. Графички дизајн урадили су Бојан Адамовић и Емилија Ђуричић, док су асистенти продукције били Николина Деспот и Дарко Батак.