latinica  ћирилица
19/05/2020 |  17:52 | Аутор: СРНА

У Београд стигла велика помоћ од Катара

Више десетина хиљада маски, рукавица, визира, мантила и друге заштитне медицинске опреме допремио је данас у Београд авион из Катара, као хуманитарну помоћ Србији у борби против вируса корона.
Аеродром Никола Тесла - Фото: РТРС
Аеродром Никола ТеслаФото: РТРС

Авион је допремио око 470.000 хируршких маски, 70.000 висококвалитетних маски "Н95", 85.000 епидемиолошких маски, више десетина хиљада рукавица, заштитних наочара, визира, хируршких мантила, 4.700 комбинезона...

У име Владе Србије, авион је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао министар спољних послова Ивица Дачић, који је рекао је да се Катар тиме још једном сврстао у групу пријатељских земаља, које су допринијеле да Србија знатно ојача капацитете у борби против вируса корона, пренијели су београдски медији.

Дачић је изразио захвалност држави Катар што је одговорила на позив Србије у тешким временима борбе против вируса корона, те додао да народ Србије и држава неће заборавити гест пријатељства и солидарности.

Он је рекао да је помоћ још вреднија, ако се зна да је Катар и сам суочен са пандемијом ковида-19 и да је недавно број регистрованих случајева прешао 33.000.

Он је додао да ова помоћ и низ политичких контаката у претходном периоду показују да се односи двије земље крећу узлазном линијом.

- Баш зато цијенимо овај хумани гест и желимо да се двије земље посвете и заједнички раде на превазилажењу глобалне кризе. Желимо да видимо авионе компаније `Катар ервејс` на београдском аеродрому, као знак обнављања редовне линије између Београда и Дохе - навео је Дачић.

Амбасадор Катара у Србији шеик Мубарак бин Фахад Ал Тани рекао је да је емир Катара наложио да се упути медицинска помоћ Србији, као одговор на молбу за помоћ у борби са вирусом корона, полазећи од пријатељства које повезује двије земље и ради даљег развоја билатералних односа.

- Надамо да се да ће ова помоћ допринијети превазилажењу кризе и враћању живота у нормалу, као и наставку јачања односа двије пријатељске земље - рекао је катарски амбасадор.