latinica  ћирилица
19/05/2020 |  19:44 ⇒ 21:33 | Аутор: РТРС

Измјене закона о ПДВ-у у Представничком дому БиХ подијелиле српске посланике (ВИДЕО)

Посланици Представничког дома БиХ разматрали су допуне Закона о ПДВ-у. Приједлог да се помјери плаћање ПДВ-а на крај мјесеца није добио позитивно мишљење Владе Републике Српске, због чега су посланици СНСД и Српског клуба најавили да га неће подржати.

Посланици СДС и ПДП, и поред става Владе, најављују подршку овом закону. Сједница ће бити настављена сутра.

Допуна Закона о ПДВ-у, предлагача Дениса Звиздића изазвала је трочасавну расправу у којој су се често могле чути ствари које немају везе са ублажавањем негативних ефеката економске кризе због пандемије вируса корона. Допунама је предвиђено помјерање рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а на крај мјесеца.

- У складу са анализом Удружења послодаваца из Федерације са помјерањем рока за плаћање ПДВ-а на крај мјесеца би се ослободило између 100 и 150 милиона КМ. Слична ситуација је са мањим износима у Републици Српској, који би остали на располагање привредницима да поново успоставе привредне токове и сачувају радна мјеста - изјавио је замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ /СДА/ Денис Звиздић.



Предлагач наводи да је Савјет министара тај који доноси привремену одлуку о помјерања рока, иако је сва политика у вези са индиректним порезима у надлежности УО УИО.

Управо због тога Влада Републике Српске, односно ресорно Министарство финансија није дало позитивно мишљење на измјене закона и о томе је уредно обавијестило све српске посланике. Додатно образлажу да би примјена таквог рјешења довела до бројних несугласица и негативних посљедица за индиректне порезе.

- Тако да могу да вам кажем да Влада Републике Српске и Министарство финансија не подржава ово рјешење и ми смо опредјељени да то пратимо. Иако знате да ће Клуб СНСД и у Представничком дому и у Дому народа пратити став Владе , ви настављате, онда се поставља питање шта радите - рекла је шеф Клуба посланика СНСД у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић - Бурсаћ.

Иако су сва три клуба странака из Републике Српске добила идентично тумачење министарке финансија Зоре Видовић о предложеним измјенама Закона о ПДВ-у , СДС и ПДП опредијелили су се да га игноришу и подрже Звиздићев приједлог.

- Клуб СДС - ПДП даје подршку овим измјенама и допунама закона јер сматрамо да је у интересу економије и привреде, овакву иницијативу подржало је Удружење страних инвеститора у БиХ, привредне коморе на свим нивоима - изјавио је шеф Клуба СДС - ПДП у Представничком дому ПС БиХ Мирко Шаровић.

Супротстављени су ставови српских посланика и када је ријеч о замјени страних домаћим судијама у Уставном суду БиХ. Слажу се да је странцима одавно било вријеме да оду, али не и са начином на који то треба урадити.

Према законском приједлогу посланика СНСД, ДНС, УС, СП и ХДЗ предвиђено је да Предсједништво бира тројицу домаћих судија, умјесто три страна, који би потом били потврђени у Дому народа ПС БиХ.

- Тај приједлог је сада нешто сасвим друго од онога што смо ми разговарали у Бањалуци, а то је да сада Предсједништво предложи ту тројицу судија, а потврђује Дом народа. Не знамо зашто и како и откуда сада та улога Предсједништва - рекао је Шаровић.

- Значи, није било модуса да кажете да ће Народна скупштина да бира троје ако тренутно у Уставу пише да бира двоје судија. Дакле, то су њихови изговори за извлачење из заједничког договора - изјавила је Новаковић - Бурсаћева.
 
Мандат страним судијама у Уставном суду Бих истекао је још прије 20 година. И поред тога из СДА грчевито бране њихов останак.

- Не постоји "могућност" да Парламент изврши избацивање међународних судија - рекао је Звиздић.

Све док је странаца у Уставном суду и ОХР упитна је кандидатура БиХ као суверене земље за чланство у Европској унији.