latinica  ћирилица
19/05/2020 |  20:05 ⇒ 20:27 | Аутор: СРНА

Позив Приштини да спроведе одлуку о имовини манастира Високи Дечани (ФОТО)

Амбасаде САД и Велике Британије у Приштини позвале су институције тзв Косова да спроведу одлуку Уставног суда којом је потврђено власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земљишта које су локалне власти оспоравале.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Прошле су четири године откада је Уставни суд у Приштини закључио 16 година дуг процес и признао манастиру власништво над 24 хектара које су локалне власти оспоравале, пише портал Косово онлајн.

Амерички амбасадор на Космету Филип Коснет написао је на Твитер налогу да је непоштовање ове одлуке тужан примјер непоштовања владавине права, те истакао да очекују од владе у Приштини да упише земљу у катастар.

Коснет је додао да је четири године исувише дуго вријеме.

Из британске Амбасаде је саопштено да правила закона морају да примјењују сви, без обзира на политичку или другу припадност, преноси РТС.

- На годишњицу одлуке Уставног суда из маја 2016. године, којом се потврђује власништво манастира Дечани над околним земљиштем, поново позивамо власти на Космету да спроведу ову одлуку - наведено је у поруци Амбасаде Велике Британије на Космету.