latinica  ћирилица
19/05/2020 |  20:47 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Линта: ЕУ да пошаље поруку Ђукановићу да престане са терором над СПЦ

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта апеловао је на ЕУ да се директно ангажује у рјешавању дубоке кризе у Црној Гори и пошаље јасну поруку црногорском предсједнику Милу Ђукановићу да престане са терором над Српском православном црквом и да одустане од отимања црквених светиња.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је навео да је то супротно црногорском Уставу, као и бројним међународним конвенцијама и уговорима које је Црна Гора потписала, посебно Европску конвенцију о људским правима и слободама.

- Крајње је вријеме да ЕУ преузме одговорност и да, у интересу очувања мира и стабилности у Црној Гори, подстакне суштински дијалог чији би циљ био да се измјени Закон о слободи вјероисповијести и гарантује власништво СПЦ над светињама - истакао је Линта у саопштењу.

Он сматра да је неопходно и да се одмах приступи закључењу темељног уговора између државе и СПЦ по узору на оне које је Црна Гора потписала са Римокатоличком црквом и Исламском заједницом.

- Посебно је важно да ЕУ тражи од режима у Подгорици да омогући СПЦ право на слободу окупљања, што је једно од људских права - истакао је Линта.

Он је нагласио да Ђукановић наставља бруталан терор над СПЦ изјавом да не одустаје од отимања светиња и да планира да оснује "цркву националних Црногораца"

Линта је указао и да Ђукановић наставља да оправдава скандалозно и срамно хапшење и одређивање притвора Његовом преосвештенству владики будимљанско-никшићком Јоаникију и свештеницима.

Он наводи да је Ђукановић на конференцији за новинаре поводом двије године од ступања на дужност поновио најбезочније лажи и измишљотине да СПЦ тобоже жели да управља Црном Гором, да је негира и ниподаштава, те да жели да одређује њен карактер и правац развоја.

- Очигледно је да Мило Ђукановић, зарад очувања власти по сваку цијену, подстиче сукоб и настоји да себе представи тобоже као патриоту и чувара интегритета земље, а СПЦ као тобоже пету колону која ради против црногорске државе - навео је Линта.

Он је оцијенио да је у питању "веома опасна и неодговорна политика режима Мила Ђукановића која може да доведе до трагичних и несагледивих посљедица по мир и стабилност Црне Горе и региона".