latinica  ћирилица
19/05/2020 |  22:00 ⇒ 22:10 | Аутор: СРНА

Вархељи: Пакет проширења за земље региона на јесен

Комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељи потврдио је да очекује да у септембру буде објављен пакет проширења за земље региона, заједно са економским инвестиционим планом за западни Балкан.

- Објавићемо рано на јесен, надам се у септембру, уобичајени пакет о проширењу и у том пакету ћемо изаћи са економским развојним и инвестиционим планом за западни Балкан - поручио је Вархељи.

Он је истакао да ће економски план зависити од судбине вишегодишњег финансијског оквира, за који се, како је навео, нада да ће до тада бити усвојен, јер је он потребан земљама сусједства, преноси Телевизија Црне Горе.

Вархељи је нагласио да се даноноћно ради на кризи ковид-19, али да је тешко предвидјети каква ће бити економска ситуација и како ће се реформе испуњавати.

- Желимо да објавимо садржајан, добар извјештај, који нуди увид у напредак - рекао је Вархељи пред Одбором за спољне послове Европског парламента.

Он је казао и да је фокус сада више на преговарачким оквирима са Сјеверном Македонијом и Албанијом, које ће комисија објавити, као што је било планирано, у јуну, да би био настављен замах који је створен.

Ти преговарачки оквири ће садржати најновије информације о напретку за те двије земље.