latinica  ћирилица
20/05/2020 |  08:14 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Настављена сједница ПД ПС, посланици о избору судија Уставног суда

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ наставио је данас засједање на чијем је дневном реду Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, који предвиђа да за судије тог суда буду бирани искључиво држављани БиХ.

Предлагачи закона су предсједавајући овог дома Небојша Радмановић и посланици Сњежана Новаковић Бурсаћ, Ненад Стевандић, Ненад Нешић, Јаков Галић, Обрен Петровић, Драган Богданић, Сања Вулић, Љубица Миљановић, Борјана Кришто, Никола Ловриновић, Мијо Матановић, Предраг Кожул и Даријана Филиповић.

У Приједлогу закона, који посланици треба да разматрају у првом читању, наведено је да БиХ избором искључиво држављана БиХ треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда БиХ.

На дневном реду је у првом читању и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у заједничким институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Мирјана Маринковић-Лепић и Предраг Којовић.

Посланици би данас, у првом читању, требали да расправљају и о Приједлогу закона о електронској идентификацији и услугама повјерења за електронске трансакције, чији је предлагач Савјет министара.

Овим приједлогом уређују се услови за кориштење електронског потписа, електронског печата, електронског временског жига и услуге електронске препоручене доставе у правном предмету, управним, судским и другим поступцима и сертификовања за аутентификацију интернет страница, као и систем идентификације и услови за признавање средстава електронске идентификције других држава.

Пред посланицима ће се наћи и неколико извјештаја о ревизијама у институцијама БиХ, међу којима је и Извјештај о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење Анекса 7 Дејтонског мировног споразума за 2017. годину, чији је подносилац Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Према Извјештају, број избјеглица из БиХ које се налазе ван земље је 17.694, док је у БиХ тренутно 32.145 породица, односно 96.830 расељених лица.

У односу на 2016. годину број расељених се смањио за 1.744 лица, те је евидентирано 1.061.000 повратника у БиХ.

Укупна финансијска реализација у 2017. години била је 23.353.018 КМ.

На дневни ред Представничког дома парламента БиХ је, првог дана засједања, 15. маја, уврштена је резолуција о поштовању жртава усташког режима коју су предложили посланици Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић.

Током јучерашњег засједања с дневног реда је скинут захтјев Савјета министара за разматрање Приједлога закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ, по хитном поступку.

Посланици су јуче расправљали о Приједлогу закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, Приједлогу закона о обавезним доприносима званичника у институцијама БиХ у борби против вируса корона, те о Приједлогу закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, у првом читању.

У Представничком дому јуче је вођена расправа и о допуни Закона о порезу на додату вриједност по хитном поступку, који подразумијева доношење привремене одлуке о помјерању рока за плаћање ПДВ-а на крај мјесеца.

Захтјев посланика Дамира Арнаута /Наша странка/ за разматрање Приједлога закона о ванредним мјерама штедње у институцијама БиХ усљед пандемије вируса корона јуче није добио ентитетску већину да се разматра по хитном поступку.