latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:17 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Бошњачки министри блокирају одлуку о расподјели средстава ММФ-а

ХДЗ је саопштио да су блокаду средстава ММФ-а проузроковали искључиво бошњачки министри, два пута обарајући одлуку о расподјели на Савјету министара, те истакао да политичко дјеловање СДА почива на аспирацији за апсолутном доминацијом у БиХ.
ХДЗ БиХ - Фото: илустрација
ХДЗ БиХФото: илустрација

- Разумљиво је да СДА, као опцији чије политичко дјеловање почива на аспирацији за апсолутном доминацијом БиХ, рјешења која одговарају на свачије потребе нису исправна нити допустива - истичу из ХДЗ-а.

Из ХДЗ-а БиХ одбацују, како су истакли, лажне наводе СДА "која путем селективног родољубља, парцијалних информација и политичких спинова настоји манипулисати међународном заједницом и грађанима БиХ".

- ХДЗ БиХ подсјећа да је Министарство финансија и ризнице испоштовало све процедуре о наведеном питању, укључујући преговоре о аранжману, позитивно изјашњавање на Фискалном вијећу БиХ, потпис меморандума, предлагање одлуке Савјету министара о издавању промисорне ноте, издавање и достављање наведене ноте Централној банци БиХ по усвајању у Савјету министара, као и предлагање одлуке о распореду средстава инструмента за брзо финансирање од међународног фонда, у складу са договором и наведеним актима - наводе из ХДЗ-а.

Овим путем, наглашавају у ХДЗ-у, апелују на исте бошњачке политичке представнике "који већ деценијам упорно, свјесно и намјерно скрнаве Устав, а прозивају се његовим највећим и најправичнијим браниоцима, да престану с континуираним и бесрамним нападима на демократију, једнакост и слободу, немарно угрожавајући грађане и европску БиХ".

- Позивамо да своју преданост Уставу напокон и докажу поштивањем једнакости конститутивних народа, независне изборне воље свих конститутивних народа и одабира легитимних политичких представника, те уважавањем различитости које чине ткиво друштва и земље БиХ - наводе из ХДЗ-а.