latinica  ћирилица
20/05/2020 |  10:57 | Аутор: СРНА

Потписан протокол о понуди замјенског путовања

Туристичке агенције из Републике Српске потписале су у Бањалуци протокол о сарадњи на спровођењу ранијег закључка Републичког штаба за ванредне ситуације о понуди замјенског путовања за туристичко путовање које је отказано или није реализовано усљед пандемије вируса корона, речено је Срни у Привредној комори Републике Српске.
Састанак представника туристичких агенција - Фото: СРНА
Састанак представника туристичких агенцијаФото: СРНА

У овом протоколу прецизирано је да су туристичке агенције сагласне да потрошачу понуде замјенско путовање за нереализовано туристичко путовање, које је у цијелости или дјелимично уплаћено закључно са 15. мартом ове године, без обзира на период реализације, а које је отказано или нереализовано у периоду ванредне ситуације или ванредног стања, или након њиховог укидања, усљед околности проузрокованих пандемијом.

У протоколу је наглашено да су се туристичке агенције сагласиле и да предвиде могућност реализације замјенског путовања на другој дестинацији.

Туристичке агенције ће, наведено је у овом документу, замјенско путовање третирати као ново туристичко путовање којим се замјењује нереализовано путовање које је у цијелости или дјелимично уплатио потрошач, које се реализује на истој или другој дестинацији и чија вриједност није нижа од продајне цијене или износа који је потрошач уплатио за нереализовано путовање.

Агенције ће потрошачу оставити могућност да замјенско путовање искористи у периоду од једне године од дана уручења понуде агенције, а најкасније до 31. децембра 2021. године.

- Уколико се потрошач одлучи за повраћај уплаћеног износа за нереализовано путовање или откаже замјенско путовање, агенција ће извршити повраћај уплаћених средстава у року од 14 дана од истека рока за реализацију замјенског путовања, односно 31. децембра 2021. године - истакнуто је у протоколу.

Овај протокол потписан је јуче на састанку представника туристичких агенција у просторијама Привредне коморе Српске у вези са појавом пандемије вируса корона која је проузроковала отказивање и немогућност реализације уговорених путовања у периоду ванредног стања, али и након његовог укидања.