latinica  ћирилица
20/05/2020 |  11:50 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Стигло 17.158 захтјева привредних субјеката

Према прелиминарним подацима Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, закључно са 15. мајом, пристигло је 17.158 пријава привредних субјеката за додјелу средстава за мјесец април 2020. године из Фонда солидарности за обнову Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Правна лица и предузетници су међу разлозима за подношење пријаве најчешће наводили забрану обављања дјелатности и смањен обим пословања, док се дио односио на потпуни или дјелимични престанак рада. Када се ради о структури пристиглих пријава, највеће учешће имају привредни субјекти из сектора трговине, предузетничке дјелатности и прерађивачке индустрије.

Како поједине достављене пријаве нису адекватно попуњене, односно не садрже све податке и прилоге које је било неопходно доставити приликом попуњавања електронског обрасца, министарства се сусрећу са потешкоћама код комплетирања спискова што захтјева додатне провјере, те успорава поменути процес.

Сва ресорна министарства, у оквиру својих надлежности, су приступила анализи достављених података, те раде на комплетирању спискова пријављених привредних субјеката сходно дефинисаним критеријумима Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести COVID 19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Према подацима Министарства привреде и предузетништва, до данас је обрађено и достављено Пореској управи Републике Српске 7.773 пријаве привредних субјеката којима је забрањен рад или су потпуно престали са радом у априлу.

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске позива сва правна лица и предузетнике, који испуњавају услове прописане наведеном Уредбом, да Пореској управи Републике Српске благовремено поднесу писмену изјаву са захтјевом за исплату најниже плате и уплату припадајућих доприноса за април 2020. године, како би им наведена средства била што прије исплаћена.

Подсјетимо, у склопу активности Министарства привреде и предузетништва Републике Српске усаглашен је јединствен приступ у начину израде спискова правних лица и предузетника којима је одлукама штабова за ванредне ситуације било забрањено обављање дјелатности, који су престали са радом, или послују са смањеним обимом као посљедица дјеловања пандемије изазване вурусом корона.