latinica  ћирилица
20/05/2020 |  12:41 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Одавно било вријеме да стране судије оду из Уставног суда

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је данас да је пет година након потписивања Дејтонског споразума било вријеме да странци оду из Уставног суда и да Уставноправна комисија није имала основ да да негативно мишљење о овом законском приједлогу.
Сњежана Бурсаћ Новаковић - Фото: РТРС
Сњежана Бурсаћ НоваковићФото: РТРС

Бурсаћева је током расправе о негативном мишљењу Уставноправне комисије овог дома о Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ, који подразумијева да за судије буду бирани искључиво држављани БиХ, подсјетила да су четири члана Уставноправне комисије гласала за овај приједлог, четири била против и један уздржан, те да с тога није утврђен уставни основ овог законског приједлога.

- То је зато што у овој комисији имамо члана који не зна гдје је пошао и нема мишљење, а колегама који се залажу за више старнаца у Уставном суду предлажем да и у парламент бирају четвртину посланика који ће бити странци и да срозамо суверенитет до краја - поручила је Бурсаћева.

Посланик СДС-а Драган Мектић рекао је да је био суздржан због тога што су, како каже, посланици СНСД-а покушали направити превару и пренос надлежности на БиХ.

Посланик СНСД-а Сања Вулић поручила је Мектићу да му није мјесто у Уставноправној комисији јер се против њега води поступак, наводећи да он ништа друго не ради него "трчкара" око Адила Османовића /СДА/ са жељом да постане дио власти.

Током расправе о мишљењу Уставноправне комисије, посланик СДА Алма Чоло, која је и предсједник Комисије, рекла је да законски приједлог није добио позитивно мишљење јер још није вријеме да стране судије оду из БиХ, те да је за то потребно мијењати Устав БиХ.

- Нама се приговара да су двоје људи у Уставном суду БиХ били високи функционери СДА, а један од њих је такође близак и ХДЗ-у, па би стога тројица странаца требала да остану да буду баланс томе - рекла је Чоло и напоменула да Уставноправна комисија није подржала уставни основ овог законског приједлога.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић рекао је да је да је "страшно да се јавно у парламенту" говори да су два члана Уставног суда високи функционери СДА.

- Ово је страшно да је дошло вријеме да се јавно о томе прича и да се јавно признаје. Ово је катастрофа - оцијенио је Магазиновић и додао да је то још један разлог да у Уставни суд треба увести што више странаца.

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић након тога је подсјетио да је Магазиновић недавно гласао за страначке чланове Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/.

- Ово што сте ви рекли је застрашујуће - да ствари у БиХ рјешавају стране судије. Нема државе са странцима у Уставном суду. Онда званично укините државу и уведите протекторат - поручио је Стевандић.

Стевандић је навео да је приједлог покренут због суверенитета и европског пута БиХ, јер се не може рачунати на европски пут уколико у БиХ одлучују странци.

- Ако сте за европски пут, онда никако не можете бити за протекторат страних судија. Овдје се ради о томе да се судије бирају у домаћим парламентима и нећемо затворити ниједну причу док постоји ОХР и стране судије. То је алфа и омега сваког суверенитета - нагласио је Стевандић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто /ХДЗ/ је истакла да нема ништа спорно у уставном основу овог законског приједлога.

- Зашто господа, која кажу да нема уставну утемељеност, нису упутила у надлежне институције овај законски приједлог да оне оцијене да ли има или нема - упитала је Кришто.

Она је додала да Устав БиХ наводи да именовање судија Усатвног суда, након пет година мандата страних судија, може уредити парламент и то Законом о Уставном суду.

- Парламентарна скупштина може утврдити начин избора судија и нисам чула ниједан аргумент шта је спорно у овом законском приједлогу - рекла је Кришто.

Њен страначки колега Никола Ловриновић поручио је да треба одбацити мишљење Уставноправне комисије и обновити поступак.

С друге стране, посланик СДС-а Мирко Шаровић сматра да је садржај овог законског приједлога "кратког домета" и да је о овом питању потребан већи концензус да би се дошло до рјешења.

Псланик СП Јаков Галић рекао је да не види ништа лоше да стране судије буду замијењене домаћим. "Вријеме је да покажемо да смо суверена земља", рекао је Галић.

У Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права је наведено да БиХ треба да обезбиједи властити суверенитет, који је ограничен досадашњим начином избора троје страних држављана за судије Уставног суда БиХ.

У Приједлогу је наведено и да је потребно, у складу са уставном могућношћу, доношењем одговарајућег закона обезбиједити да Уставни суд БиХ у пуном капацитету буде попуњен судијама држављанима БиХ.

Предлагачи су посланици Небојша Радмановић /СНСД/, Сњежана Новаковић-Бурсаћ /СНСД/, Ненад Стевандић /Уједињена Српска/, Ненад Нешић /ДНС/, Јаков Галић /Српски клуб/, Обрен Петровић /СНСД/, Драган Богданић /СНСД/, Сања Вулић /СНСД/, Љубица Миљановић /СНСД/, Борјана Кришто /ХДЗ БиХ/, Никола Ловриновић /ХДЗ БиХ/, Мијо Матановић ХДЗ БиХ/, Предраг Кожул /ХДЗ БиХ/ и Даријана Филиповић /ХДЗ БиХ/.

Предсједавајући Представничког дома Парламентране скупштине БиХ Небојша Радмановић дао је паузу до 12.50 часова, а данашње засједање ће трајати до 18.00 часова.