latinica  ћирилица
20/05/2020 |  12:53 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација под контролом, укинути ванредно стање

Народна скупштина Републике Српске, на 13. посебној сједници која се одржава у згради Владе, разматра Приједлог одлуке о укидању ванредног стања у Српској.

Оцјена струке, на коју се позивају званичници Српске - предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и предсједник Владе Радован Вишковић, је да је епидемиолошка ситуација под контролом.

Са сједнице, на којој би требало да буду и потврђени акти које је донијела предсједница Републике за вријеме ванредног стања, али и донесене одлуке о престанку важења уредаба са законском снагом, поручено је да су институције функционисале у складу са Уставом Српске.

Мјере су, истичу, донесене у циљу заштите јавног здравља становништва и санације штетних посљедица у привреди. Упозоравају да рат са невидљивим непријатељем и даље траје, па након укидања ванредног стања, Република Српска остаје у ванредној ситуацији, током које су заштитне маске и социјална дистанца и даље обавезни.

Премијер Српске је рекао да је Влада упутила Народној скупштини приједлог за укидање ванредног стања у Републици Српској јер сматра да су престале околности због којих је оно проглашено.

Српској, Вишковић је навео да је овај приједлог упућен сходно дневном показатељу омјера броја тестираних и броја лица са позитивним резултатом тестирања који је стабилан, при чему није дошло до презасићења капацитета здравственог система у Српској.- Како се биљежи линеаран раст броја заражених лица сматрамо оправданим увођење приступа који ће нас постепено враћати у нормалу - истакао је Вишковић.

Он је рекао да то подразумијева враћање ранијим активностима уз придржавање мјера физичке дистанце и интензивним спровођењем мјера респираторне хигијене и дезинфекције, те континуирано епидемиолошко праћење и надзор над спровођењем мјера, других закона и аката.

- Нажалост, ми се не враћамо у потпуно нормално стање након ванредног стања, већ ће на снази остати ванредна ситуација. Зато је потребно да грађани Српске и даље носе заштитне маске, те да се у континуитету и даље врши дезинфекција приликом уласка у објекте и на тај начин спријечићемо нежељено ширење заразе - појаснио је премијер Вишковић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да је приликом предлагања одлуке о укидању ванредног стања број лица заражених вирусом корона био мањи од броја опорављених.