latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:37 ⇒ 13:58 | Аутор: СРНА

ЦИК: Чекају се Савјет министара и новац за одржавање избора

Централна изборна комисија БиХ данас је разматрала проблеме у спровођењу локалних избора 4. октобра, при чему је констатовано да са доношењем нових одлука, укључујући о њиховом одгађању, треба сачекати да ли ће Савјет министара сутра евентуално донијети одлуку о финансирању избора.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Предсједник ЦИК-а Вања Бјелица Прутина рекла је да су проблеми са спровођењем овогодишњих избора бројни, од необезбјеђивања финансијских средстава, до организације рада и припреме избора у условима епидемије вируса корона и до политичких притисака са којима се суочава ЦИК.

Она је у уводном излагању подсјетила да се ЦИК од почетка године више пута обратио Савјету министара, Министарству финансија и трезора, као и колегијумима Представничког и Дома народа Парламентарне скупштине у вези са чињеницом да буџет БиХ за ову годину није усвојен и да, самим тим нису обезбијеђена средства за спровођење избора.

Према њеним ријечима, ни на један допис и захтјев за одржавање састанка на ком би се разговарало о овом проблему није добијен одговор, осим 14. маја од Министарства финансија у Савјету министара да се локални избори не могу финансирати из буџетске резерве.

Прутина је навела да је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ 15. маја рекао да Савјет министара има могућност да донесе одлуку о обезбјеђивању средстава за изборе, чак и у привременом финансирању.

- Сутра је сједница Савјета министара. Ова тачка није била уврштена, али је могуће да ће накнадно буде уврштена и да ће донијети посебну одлуку којом ће ријешити финансирање локалних избора - додала је Прутина.

Она је упозорила да без обезбјеђивања финансијских средстава избори не могу бити одржани и да у петак, 22. маја, истиче законски рок за обезбјеђивање новца.

- Поставља се питање да ли ЦИК у том случају може провести све потребне активности за одржавање избора 4. октобра, како је предвиђено - нагласила је Прутина, наводећи да је за спровођење тендерског поступка набавке папира и штампања гласачких листића оквирни рок 170 дана од расписивања јавног позива до коначне реализације уговора.

На сједници је истакнуто да је ЦИК из сопствених резерви финансирао дио припремних активности, попут штампања образаца за пријаву политичких субјеката, али да није било могуће ангажовање додатног људства потребног за све активности које очекују ову институцију.

Прутина је нагласила да ЦИК не може подлећи притисцима и да је задатак Комисије да заштити изборни процес.

Она је навела и да постоје могућности да ће избори бити у вријеме новог таласа епидемије вируса корона, због чега ЦИК ради на инструкцији за спровођење избора у таквим околностима, али да се још чека одговор надлежних органа како би упутство било донесено.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је ЦИК до сада извршио све своје законске обавезе, поштујући изборне рокове и изборне радње, једино није усвојио упутство о изборним активностима и роковима јер није обезбијеђен новац за одржавање избора.

- Већ је више од 4,5 милиона КМ на нивоу општина и градова осигурано за изборе и намијењени су за материјалне трошкове и накнаду члановима бирачких одбора. Ми тај новац не можемо преусмјеравати на припремне активности - рекла је Хаџиабдићева, подсјећајући да само за гласачке листиће треба обезбиједити 1,2 милиона КМ.

Она је додала да ЦИК нема више законско упориште за даље чекање и да је потребно донијети рокове и редослијед изборних активности у складу са новим датумом одржавања избора.

- У најцрњем сценаријуму угрозиће се одржавање избора, али за то су одговорни они који треба да обезбиједе средства - закључила је Хаџиабдићева.

Члан Комисије Владо Рогић навео је да дио припремних радњи за одржавање избора почиње најмање два мјесеца прије доношења одлуке о изборима.

- Позивам све одговорне да нам помогну да ове изборе спроведемо - рекао је Рогић и додао да је потребно озбиљно размислити који би други датум за одржавање избора, умјесто 4. октобра, одговарао свима, имајући у виду потребно вријеме за јавно набавке, као и вјерске празнике конститутивних народа.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић подсјетио је да је једна од обавезних припремних радњи за изборе и едукација органа за спровођење избора и најавио да ће ове године дио обуке бити одржан онлајн.

Он је посебно указао на проблем финансијске независности ЦИК-а и заложио се за измјену закона која би омогућила да се ЦИК финансира као и Канцеларија за ревизија институција БиХ, независно од буџета БиХ.

Арнаутовић је истакао да би у околностима евентуалног другог таласа вируса корона била потребна додатна финансијска средства за одржавање избора.

За члана Комисије Ахмета Шантића неоспорно је да ће датум одржавања избора бити помјерен с обзиром на то да ових дана истиче законски рок од 15 дана након расписивања избора у којем треба да буду обезбијеђена средства за њихово одржавање.

Шантић је истакао да ће ЦИК са своје стране учинити да избори буду одржани у свим локалним заједницама, па и Мостару.

Члан ЦИК-а Јован Калаба предложио је да се Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини и Савјету министара упути допис у којем би их ЦИК обавијестио да разматра одгађање локалних избора.

Члан Комисије Стјепан Микић рекао је да је кључ финансијска независност ЦИК-а у будућности како никада више не би дошли у овакву ситуацију.

- Без усвојеног буџета БиХ ми смо блокирани - истакао је Микић, констатујући да је ЦИК већ у проблемима када је ријеч о објављивању тендера и одлучивање о набављачу.

Одлуку о расписивању овогодишњих локалних избора ЦИК је донио 7. маја, али тада није донесено упутство о роковима и редослиједу изборних активности, које се уобичајено доноси на дан расписивања избора, јер у буџету БиХ нису обезбијеђена потребна средства за спровођење избора.

Из ЦИК-а је речено да је за спровођење овогодишњих локалних избора потребно око девет милиона КМ, од чега је у буџету институција БиХ потребно обезбиједити око 4,2 милиона.

Преостала средства потребна за спровођење избора обезбјеђују градови/општине у својим буџетима, од чега највећи дио, око четири милиона КМ иде за накнаде члановима бирачких одбора.

Законски рок за обезбјеђивање средстава из буџета БиХ је 15 дана од расписивања избора, а уколико до тада то не буде учињено, постоји законска могућност за одгађање избора највише за 30 дана.