latinica  ћирилица
20/05/2020 |  13:55 ⇒ 13:59 | Аутор: РТРС

Млади из Даун центра обиљежили Свјетски дан пчела

Република Српска четврту годину заредом обиљежава Свјетски дан пчела. Овај Дан обиљежаваће се сваке године с циљем да се човјечанство подсјети на важну улогу пчела за опстанак планете али и упозори на акитивности које су допринијеле да се број пчела широм планете смањује.
Дан пчела (Фото:Jošt Gantar, www.slovenia.info) -
Дан пчела (Фото:Jošt Gantar, www.slovenia.info)

Поводом Свјетског дана пчеле и ове године Савез удружења пчелара Републике Српске у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Срске организовао је виртуелну радионицу за особе са Дауновим синдромом под називом "Пчеле и ми".

Радионицу је испред министарства водила Душка Радаковић, виши стручни сарадник за сточарство.

Поводом Међународног дана пчела млади из Даун синдром центара добили су задатак да у предходном периоду нацртају и пошаљу рад на тему "Један цвијет једна пчела". Укупно је учествовало 14 особа из ДСЦ и то из Бањалуке, Лакташа, Приједора, Јагодине, Новог Сада, Новог Пазара, Зајечара, Беча, Осла и Норвешке. Радови су прегледани, а два најбоља рада су награђена.

Прво мјесто за најбољи рад добио је Страхиња из Новог Сада, а друго Теа из Норвешке.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за све учеснике ДСЦ обезбједило је једнодневни излет и обилазак фарме ЗЗ Ливач из Александровца, како би се млади из ДСЦ упознали са производњом сира Трапист, и многих других производа које производи ЗЗ Ливач.

Широм Републике Српске овај дан ће бити обиљежаван кроз виртуелне едукацију и активности усмјерене на подизање свијести о значају пчела и других опрашчивача, на опасности са којима се суочавају, као и њихов допринос одрживом развоју.

Иницијативу за успостављање Свјетског дана пчела подржао је огроман број чланица Уједињених нација укључујући САД, Кину, Русију, Индију, Бразил, земље ЕУ и друге, а Република Српска је седма у Свијету која подржава овај датум посвећен пчелама.

Иначе, 20. маја рођен је словенац Антон Јанша (1734-1773) пионир модерног пчеларства и један од највећих стручњака у овој области.

Он је био први учитељ модерног пчеларства којег је Марија Терезија својевремено именовала за предавача у Бечкој пчеларској школи.

Индиректне користи пчела се остваривају преко опрашивачке дјелатности. У нашим агроеколошким условима најважнија домаћа пчела (А.Меллифера Л) која учествује око 50 до 90 одсто у укупној посјети полинатора.

По људску заједницу од нарочитог интереса је утицај пчела на живот гајених биљака-оних које се узгајају за потребе заједнице.

Може се закључити да је тај утицај позитиван, поготово ако се зна да се око 50 одсто биљних култура опрашује инсектима.

Биљне културе које су зависне од опрашивања су значајан извор пољопривредних прихода, првенствено мањих и породичних газдинстава.

Милионима људи обезбјеђују радна мјеста и доходак. Пчеле имају важну улогу у очувању еколошке равнотеже и биодиверзитета у природи.

Опрашивањем обезбјеђују и брину о екосистемима животињским и биљним врстама, а доприносе и генетској и разноликости живог свијета.

Научне студије доказују да су пчеле све угроженије. Само заједничким доприносом можемо бринути о њиховој заштити и очувању њиховог животног простора.

Извор: pssrs.net