latinica  ћирилица
20/05/2020 |  14:57 | Аутор: СРНА

Почело суђење Сенаду Касуповићу

Суђење Сенаду Касуповићу пред Судом БиХ данас је почело читањем оптужнице која га терети за придруживање терористичкој организацији.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Према оптужници, Касуповић је отпутовао из БиХ у Турску 12. јула 2013. године и илегално прешао границу Сирије у намјери да се бори на страни "Исламске државе", која је 30. маја 2013. проглашена терористичком организацијом.

У оптужници је наведено да је ова терористичка организација нападима на становништво и затварањем људи настојала да присили сиријске власти на измјену уставног поретка и власти, преноси Бирн.

Према оптужници, Касуповић је под именом Муатесим учествовао у терористичким активностима борећи се у јединици "Бејт командос", која је касније промијенила назив у "Ел Акса".

Тужилац Ћазим Хасанспахић најавио је 15 свједока, вјештаке и материјалне доказе.

Он је рекао да ће свједочити директни очевици догађаја, укључујући жене повратнице из Сирије које су препознале Касуповића, те навео да постоје и снимци на којима се оптужени може идентификовати.

Одбрана је најавила да планира да саслуша оптуженог у својству свједока о његовом боравку Сирији.

- Он је отишао из личних разлога. Упознао је преко интернета жену, с којом има двоје дивне дјеце - рекао је бранилац Хусеин Мушић.

Мушић је нагласио да је оптужени раније био рањен, када му је повријеђено око, те да је војно неспособан и није служио војску.

Он је рекао да због тога не зна шта би његов брањеник радио у некој војсци, осим да спрема храну.

Бранилац је навео да, у вријеме када је Касуповић отишао из БиХ, нису биле усвојене измјене закона о забрани ратовања на страним ратиштима.

Он је имао и одређени приговор на надлежност Суда БиХ јер, иако свјестан закона, сматра да треба да се суди у држави у којој је евентуално почињено кривично дјело.

Наставак суђења заказан је за 3. јун.