latinica  ћирилица
20/05/2020 |  15:19 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Човић: Парламентарна већина не постоји

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас у Сарајеву да парламентарна већина не постоји, те да су ставови сваким даном све удаљенији.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Могуће је да уочите да неке странке нешто договоре, али узмите данашњу и јучерашњу сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине, претходну сједницу и видјећете да нема договора који заступа парламентарна већина. Иде до тога да се свјесно крше закони, конкретно Изборни закон БиХ, па и Устав када се именују тијела и смјењују чланови Централне изборне комисије - рекао је Човић новинарима.

Он је навео да је јутрос имао затворен састанак са Изетбеговићем о непостојању парламентарне већине и средствима Међународног монетарног фонда /ММФ/, као и да ће одржати састанке са лидером СНСД-а Милорадом Додиком, СББ-а Фахрудином Радончићем, те амбасадорима САД и ЕУ.

- Једини мој став по том питању био је да треба само да поштујемо Устав и закон - рекао је Човић и подсјетио на прецизиран договор о расподјели 330 милиона евра од ММФ-а.

Он је напоменуо да су раније на састанку у Делегацији ЕУ саопштени детаљи везани за договор о расподјели средстава ММФ-а, те да је то требало само преточити у адекватна документа.

- Имамо различите погледе и то је тако. Чињеница је да данас можемо рећи да не постоји парламентарна већина коју очекујете и да се клубови договоре и имају заједнички став - рекао је Човић.

Он је истакао да треба ићи у реализацију договора о расподјели 330 милиона од ММФ-а, о чему је у писаној форми информисан и ММФ.

- Да би се тај новац пласирао из Централне банке БиХ постоје јасне процедуре и једино што сада немамо је одлука Савјета минситара која би требала отићи као јасно упутство Централној банци. Ту нема никакве политике и то је посао који је давно завршен, а све остало је надмудривање - рекао је Човић.

Предсједавајући Дома народа указао је на разлику између претходних кредита ММФ-а који су били дио стенд-бај аранжмана и 330 милиона који нису дио тога аранжмана, него су средства дефинисана за потребе борбе против вируса корона.

- Тај кредит није стенд-бај аранжман јер тада постоје други услови, а ова средства су да би могли реаговати адекватно на епидемију. Таквих кредита је било и биће још неколико до краја године, на десетине, у зависности од финансијских институција с којим преговарамо - рекао је Човић.

На питање о могућем одгађању овогодишњих локалних избора, Човић је навео да би у том случају БиХ прологнирала процес који је уставно дефинисан и понавља се сваке четири године.

Он је изразио наду да ће БиХ имати све предуслове да организује локалне изборе, уважавајући све критеријуме које би штабови и експерти требало да дају наредних пар мјесеци када је ријеч о епидемији вируса корона.

Човић је рекао да се "не би заносио" идејом да је сада прилика да се постигне договор о обједињавању општих и локалних избора.

- Да би се то урадило треба многе ствари промијенити, можда чак и уставно, а нисам увјерен да имамо за то капацитет. Да би се Устав промијенио треба двије трећине у парламенту. Не бих се заносио. Морамо наћи амбијент како организовати изборе у сада прихватљивим законским и уставним оквирима - рекао је Човић.

Када је ријеч о миси коју је кардинал врхбосански Винко Пуљић служио 16. маја у Сарајеву за жртве Блајбурга, Човић је рекао да, што се њега тиче, то је миса као и свака друга широм свијета, те да не би то да коментарише.

- Већ сам раније рекао да је миса била за све невино страдале на крижном путу. Сваки злочинац, без обзира о коме се ради, је злочинац и свака жртва је жртва без обзира о коме је ријеч. И не видим нити једног разлога да даље коментаришем и будуће мисе којих ће бити јако пуно за душе ових или оних - додао је Човић.

Он је потврдио да ће 28. маја бити одржана сједница Дома народа, о чему је данас одлуку донио Колегијум овог дома.

Одговарајући на питање зашто нису заказиване сједнице Дома народа, Човић је подсјетио на договор Колегијума да се сачекају закључци рада Представничког дома како би материјали за сједницу били садржајнији.

- Процјена је била да ће наредни четвртак све оно што прође на Представничком дому бити на сједници Дома народа. Највјероватније је и да ће брзо бити још једна сједница због буџета - рекао је Човић.