latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:13 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Расправа о резолуцији о поштовању жртава усташког режима

У наставку сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посланик Никола Ловриновић /ХДЗ/ уложио је амандман на тачку дневног реда која се односи на Приједлог резолуције о поштовању жртава усташког режима, којим тражи да се документ односи на жртве свих тоталитарних режима у Европи.
ПД ПС БиХ - Фото: РТРС
ПД ПС БиХФото: РТРС

Ловриновић је амандман уложио након што, на паузи, Колегијум овог дома није измијенио назив тачке дневног реда.

- Нема другог начина него да се преко Пословника предложи да се Колегијум у проширеном саставу састане и да измијени назив ове тачке дневног реда - рекао је Ловриновић.

Предлагачи резолуције о поштовању жртава усташког режима, посланици Наше странке и Независног блока Дамир Арнаут, Предраг Којовић, Аида Баручија и Мирјана Маринковић Лепић, данас су прво доставили кориговану верзију Приједлога јер је, како су објаснили, миса жртвама Блајбурга служена 16. маја.

Након што је Ловриновић уложио амандман и предлагачи су одустали од коригованог текста, те уложили 10 амандмана.

Посланик СДП-а Нермин Никшић рекао је да нема амбицију да се уплиће у унутрашња питања Католичке цркве, али да су противници одржавање мисе имали право да кажу своје мишљење.

- Поражавајуће је да смо ми 75 година након Другог свјетског рата још у том периоду. Питање је кад ћемо доћи до 1992. године - рекао је Никшић.

Замјеник Предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто /ХДЗ/ оцијенила је да критике на рачун служења мисе "представљају вријеђање и нарушавање основних људских слобода и покушај забране сјећања на невине жртве".

- Света миса се не одржава за Блајбург, она се одржава за невине жртве и покој душе било кога - рекла је Кришто.

Драган Мектић рекао је ће подржати резолуцију, те да је прикривање фашистичких злочина и њихово заташкавање исто тако злочин према жртвама.

Он је уложио амандман којим се "осуђује предаја јасеновачке грађе", коју је, како тврди, "Република Српска предала Хрватској, па тако оставила српски народ без истине о тим злочинима".

Предсједавајући овог дома Небојша Радмановић нагласио је да Мектић не говори истину, те појаснио да је ријеч о малом дијелу грађе који је предат, али да Република Српска има микрофилмове у архиви.

- Морам рећи да је врло мали дио грађе та о којој Ви говорите, да та грађа можда јесте у неким подрумима, али да ми имамо микрофилмове све и да се много више грађе налази у Архиву Републике Српске у Бањалуци, у Музеју геноцида у Београду, Музеју Југославије у Београду и у Архиву Југославије у Београду. Ово што сте рекли је нетачно. Мали дио грађе је однесен тада - рекао је Радмановић.

Он је указао да у музејима није оригинална грађа, већ копије, те да је у грађи о којој говори Мектић, два одсто оригинала.

- Оно што је однесено било је 98 одсто копија, а све што је однесено ми имамо у микрофилмовима - навео је Радмановић.

Шеф Српског клуба Ненад Стевандић /Уједињена Српска/ рекао је да је јасеновачка грађа, која је предата, грађа која је настала на територији Хрватске.

Шеф Клуба СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ изразила је незадовољство због дилетантских дискусија.

- Мислим да је јединствен случај да имате предлагача са два различита материјала, па на дан засједања да улаже амандмане - навела је Бурсаћева.

Она је подсјетила да су и представници Републике Српске јуче уложили амандмане на резолуцију.

Данас није било расправе о приједлогу посланика Бранислава Бореновића /ПДП/ који је предложио да буду именовани чланови привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосудним институцијама БиХ.

Посланици су упознати о томе да Колегијум овог дома није постигао сагласност за више од 20 различитих приједлога закона, одлука и закључака, те ће изјашњење о њима бити на крају сједнице у другом кругу гласања.