latinica  ћирилица
20/05/2020 |  16:33 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Грубеша: Савјет министара једино надлежан да именује заступника

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је Срни да је Министарство за људска права изашло из оквира својих надлежности када је без акта Савјета министара одјавило вршиоца дужности заступника тог савјета пред Европским судом за људска права Монику Мијић, али и остале вршиоце дужности, из Пореске управе.
Јосип Грубеша - Фото: blic.rs
Јосип ГрубешаФото: blic.rs

Он је нагласио да Министарство није надлежно ни за именовање, нити за разрјешење заступника и да то може чинити једино Савјет министара.

- Ово је класично урушавање система државне управе, започето од Министарства, јер су оваквим поступањем дали идеју осталим институцијама да самоиницијативно и без одлуке Савјета министара, одјаве са пореске пријаве све вршиоце дужности којима Савјет министара није продужио мандат - навео је Грубеша.

Према његовим ријечима, не само да су дали идеју за безакоње, него се све вријеме боре да објасне да су у праву и да тако треба.

- Сутра ће институције одјавити и министре када уђу у технички мандат. Ниједно поступање није законито, али како је Министарство за људска права кренуло, постаће пракса и обичај - упозорио је Грубеша.

Грубеша је рекао да је рад Министарства за људска права и избјеглице, осим у случају Мијићеве, споран и у случају именовања Белме Скалоњић и Сандре Малешић, за које је пресудама Суда БиХ утврђено да не испуњавају услове за посао заступника.

Он је поновио да Министарство није могло разријешити, нити именовати нове заступнике, те изразио наду да ће ово урушавање система бити заустављено и све враћено у законске оквире.

- Сада знамо да Белма Скалоњић и Сандра Малешић не испуњавају услове за обављање послова заступника, па се надам да нам неће ни бити понуђено да именујемо неадекватан кадар. Судске одлуке треба поштовати, док се услови не промијене или Комисија у новом конкурсној процедури, расписаној 17. октобра 2019. године, не утврди да оне задовољавају услове и да су најуспјешнији кандидати, без оспоравања на Суду БиХ - рекао је Грубеша.

Он је додао да под овим околностима нема ништа против да оне буду именоване.

Савјет министара ће на сутрашњој сједници разматрати, између осталог, приједлог рјешења о именовању вршилаца дужности заступника Савјета министара пред Европским судом за људска права.