latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:21 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Влада ХНК усвојила закон о мјерама помоћи вриједности око 30 милиона КМ

Влада Херцеговачко-неретванског кантона усвојила је данас Закон о ублажавању посљедица вируса корона и подршци економији у кантону, у укупној вриједности око 30 милиона КМ, као и ребаланс буџета који прати тај закон.
Вирус корона (Илустрација РТРС) -
Вирус корона (Илустрација РТРС)

Предсједник Владе кантона Невенко Херцег рекао је да ће мјере бити реализоване кроз десет милиона КМ директне помоћи кроз плате и субвенције, а 20 милиона КМ кроз кредитну линију.

Херцег очекује да ће кантонална Скупштина у петак, 22. маја, подржати предложени закон и ребаланс.

Он је на конференцији за новинаре рекао да закон доноси низ квалитетних рјешења, а прије свега субвенционисање минималне нето плате за око 10.000 радника који су били спријечени да раде за вријеме пандемије, односно 850 КМ за два мјесеца.

Херцег је појаснио да ће већ идуће седмице бити расписан јавни позив на који ће се моћи пријавити сви које третира закон.

Право на субвенционисање моћи ће да остваре пословни субјекти којима је забрањен рад током борбе против пандемије, уз услов да имају измирене обавезе за доприносе и порез на доходак уз исплаћене плате и да нису отпуштали раднике у вријеме трајања забране рада.

Херцег је нагласио да Влада у ребалансу није смањила ни онај дио који се односи на подстицајну политику према пољопривреди, водопривреди, туризму, предузетништву, изградњи путеве, а све с циљем да помогне очување радних мјеста и демографску слику.

Према његовим ријечима, посебна вриједност закона је његов солидаран однос према нижим нивоима власти.

Он је нагласио да закон доноси још низ олакшица и субвенција, попут ослобађања од дијела годишње концесијске накнаде, накнаде за кориштење пољопривредног земљишта, ослобађање плаћања туристичке таксе, боравишне таксе...

Херцег је истакао да је Законом предвиђено отварање кредитне линије с Развојном банком или с неком од пословних банака путем којих би Влада субвенционисала камате привредницима. Кредитни портфолио је 20 милиона КМ.

Он је рекао да је законом предвиђено и више уштеда у буџету, међу којима је смањење плата за 20 одсто изабраним и именованим званичницима, као и члановима управних и надзорних одбора, те дотације странкама за 20 одсто.

- Штедјели смо гдје смо год могли, на материјалним трошковима, јавним набавкама, платама и свему гдје смо могли уштедјети. То је један извор. Други извор је 19,4 милиона КМ које се очекују од Међународног монетарног фонда, Ако буде требало, ми ћемо се и задужити да овај закон финансирамо, али наша је процјена да ћемо моћи испратити све то, односно десетак милиона субвенционисања и 20 милиона кредита - навео је он.

Херцег је оцијенио да је то значајан допринос, с обзиром да ће Херцеговачко-неретвански кантон ове године имати 20 одсто мањи прилив у буџет.

Кантонални премијер је изразио незадовољство чињеницом да терет кризе узроковане пандемијом вируса није равномјерно распоређен на све нивое власти, нагласивши да су рјешењима на федералном нивоу незадовољавајућа.

- Федерација је преузела на себе само доприносе од 245 КМ, а ми смо преузели дио од 425 КМ плате по раднику - појаснио је Херцег.

Посљедице су, каже он, велике, те се само заједничким дјеловањем и разумијевањем свих нивоа власти може носити с овом ситуацијом, па стога очекује да и општине и градови, те федерални и ниво БиХ дају свој допринос.