latinica  ћирилица
20/05/2020 |  17:25 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Појачана контрола поштивања хигијенско-епидемиолошких мјера

Федерални инспектори врше интензивну контролу поштивања препорука Завода за јавно здравство ФБиХ и Федералног министарства здравства, нарочито у угоститељским објектима и стоматолошким ординацијама, као и другим привредним субјектима са повећаним ризиком преоношења вируса, изјавио је директор Управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић.

Он је навео су да казне за непоштивање мјера од 2.000 до 10.000 КМ за правно лице, од 500 до 2.000 КМ за љекара и здравственог радника, те од 100 до 2.000 КМ за физичко лице.

- Иако ће инспектори у почетној фази дјеловати превентивно и упућивати субјекте надзора на исправљање евентуалних неправилности у раду, апсолутни циљ ових инспекцијских надзора је заштита здравља становништва и сузбијање вируса корона у БиХ, односно ФБиХ, те ће се према привредним субјектима који не ускладе своје поступање са препорукама инспектора, предузимати и друге законом прописане мјере - поручио је Ајдиновић.

До сада је у сарадњи са кантоналном Управом за инспекцијске послове Кантона Сарајево, извршено 46 инспекцијских надзора у фризерским и козметичким салонима, угоститељским објектима и стоматолошким ординацијама, у оквиру којих је издато 20 рјешења о отклањању уочених недостатака.

Федерални санитарни инспектори су до јуче на граничним прелазима издали 44.587 рјешења о стављању путника и лица под здравствени надзор, ограниченом кретању и изолацији на период од 14 дана.

Ајдиновић је рекао да су санитарни инспектори током јучерашњег дана на граничним прелазима издали 929 рјешења о стављању под здравствени надзор, ограничењу кретања ван мјеста боравка, и то 537 рјешења о изолацији, те 209 рјешења за возаче, 88 рјешења за погранични промет и 95 за прекограничне раднике.

Надзорима и мјерама федералних инспектора, од почетка примјене мјера обухваћено је 4.929 држављана БиХ са пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза налазе на подручју ФБиХ, те су спискови са именима и адресама тих лица благовремено достављени Инспекторату Српске на даље поступање.

Исто вриједи и за 496 држављана БиХ са пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату Брчко дистрикта.

Инспекторат Републике Српске доставио је податке о 217 лица којима су инспектори током јучерашњег дана издали рјешење о кућном карантину, док је Инспекторат Брчко дистрикта јуче издао 43 рјешења о изолацији лицима која имају пребивалиште на подручју Федерације.

Данас истичу мјере из 987 рјешења о изолацији која су издали федерални санитарни инспектори, а до јуче је за 37.583 лица истекао период обавезне изолације у трајању од 14 дана.

Ајдиновић је позвао све субјекте којима је наредбама Федералног штаба цивилне заштите омогућен рад, као и све грађане БиХ, да се придржавају свих хигијенских и здравствених препорука Федералног министарства здравства и Завода за јавно здравство да би одговорним понашањем и дјеловањем заједно утицали на сузбијање ширења вируса корона и заштиту здравља становништва БиХ.