latinica  ћирилица
20/05/2020 |  18:51 | Аутор: СРНА

Додик: Нема сагласности за приједлог за именовање судије у Хагу (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да ниједан орган у БиХ није дао сагласност за кандидатуру Јасмине Ћосић Дедовић, која је била дио тима ратног злочинца Насера Орића, за судију Међународног кривичног суда у Хагу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Таква особа никад не може имати нашу сагласност и о томе ћу обавијестити све оне који гласају о избору судија суда правде у Хагу - рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Он је истакао да је то још једна манипулација и још једно питање без договора.

- То вријеђа жртве и породице оних које је убио Орић и његови пратиоци, за шта постоји низ доказа. Само страшиво судство није смјело никада да пресуди тај злочин - оцијенио је Додик.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ узело предмет Орић од надлежног суда у Бијељини, након чега је у овом тужилаштву стајало десет година, те да су у међувремену умрли многи свједоци.

Додик је напоменуо да је у то вријеме Јасмина Ћосић Дедовић била у тиму одбране Насера Орића.

- То је вријеђање свих нас, жртава прије свега, и неприхватљива је пракса у БиХ да се на овај начин злоупотребљавају процедуре и доносе одлуке без сагласности свих у БиХ - нагласио је Додик.

Он је напоменуо и да је на другој судској међународној инстанци Бошњак, те да Бошњаци на овај начин покушавају опет да предложе свог кандидата.

- То је морало да се усагласи међу нама. Када треба Хрвати или Срби да иду у међународне институције то стоји као што је рецимо Венецијанска комисија гдје већ двије године не можете доћи до приједлога да иде Србин и то се стално одгађа, стално се нешто покушава измислити, а овде се заобилази комплетна процедура - истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је поновио да ниједан орган у БиХ није дао сагласност да она буде кандидат, ни Савјет министара, ни Предсједништво, нити један дом Парламентарне скупштине, него да се она покушава на овај начин "подметнути", због чега је и реаговао.

Додик је у писму упућеном министру иностраних послова у Савјету министара Бисери Турковић и Високом судском и тужилачком савјету БиХ истакао да је приједлог кандидатуре Ћосић Дедовић апсолутно неприхватљив, те да представља омаловажавање не само БиХ, него и самог овог суда.