latinica  ћирилица
20/05/2020 |  19:44 ⇒ 21/05/2020 | 06:57 | Аутор: РТРС

Расправа у ПД ПС открила: Двоје бошњачких судија у Уставном суду БиХ били званичници СДА (ВИДЕО)

Гласање о негативном мишљењу Уставно-правне комисије о Приједлогу закона о избору страних судија у Уставном суду БиХ, остављено је за наредну сједницу.
Сједница - Фото: klix.ba
СједницаФото: klix.ba

Посланици из Српске, укључујући и СДС и ПДП који су промијенили став, одбили су да дају подршку негативном мишљењу, чиме би била завршена прича о одласку страних судија из Уставног суда БиХ.

СНСД, Српски клуб и ХДЗ остају при приједлогу да Предсједништво бира тројицу домаћих, умјесто страних судија.

Јавно признање да су судије Сеада Палаврић и Мирсад Ћеман били званичници СДА обиљежило је почетак расправе о замјени страних, домаћим судијама у Уставном суду БиХ. Накнадно образложење, да више нису страначки активни и да раде професионално, тешко да икога може увјерити у њихову непристрасност.

- Ми смо добили признање од колегице Алме Чоло. Ово је први пут да се једна тако страшна ствар каже, да је једна политичка странка своја два званичника именовала за судије - рекао је посланик СДП-а у Представничком дому ПС БиХ Саша Магазиновић.

Осим шокантног признања о утицају СДА на Уставни суд, посланици су били свједоци и изненадној промјени мишљења СДС-овог Драгана Мектића.

Након што је својом уздржаношћу омогућио негативно мишљење Уставно-правне комисије о предложеном закону, Мектић се "посипа пепелом" и најављује да ће бити против негативног мишљења, као и његове колеге из СДС-а и ПДП-а.

- Да нас неко не би оптужио да ми опструишемо иницијативу за промјену страних судија, ми ћемо пропустити овај закон на начин да се омогући амндманско дјеловање - шеф Клуба СДС-ПДП-а у Представничком дому ПС БиХ Мирко Шаровић.  

У СНСД-у није остала непримијећена промјена става СДС-а и надају се да ће је на гласању и потврдити. Одбацују њихове примједбе да је предложени начин избора једног судије из Републике Српске, пренос надлежности. Истичу да је то био једини начин, јер све друго тражи промјену Устава што би значило отварање Пандорине кутије у БиХ.

- Клуб СНСД-а и клубови ХДЗ-а и Српски клуб су имали намјеру да отворе расправу и постигнемо консензус по питању присуства страних судија у Уставном суду БиХ. Дакле, не бих да прејудицирам никакве амандмане, будућа рјешења, могу да говорим и да образлажем тренутно рјешење - изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сњежана Новаковић - Бурсаћ.

А према предложеном закону, Предсједништво именује тројицу домаћих судија умјесто страних, једног из Српске и двојицу из Федерације, које потом потврђује Дом народа.

СДС и ПДП пак траже да недостајуће судије бирају у НСРС односно федералном парламенту.

За федералне странке није прихватљива ниједна варијанта јер су за останак страних судија, иако то доводи у питање суверенитет и кандидатуру БиХ за чланство у ЕУ.

- Видите, на путу ка чланству ка ЕУ не знам да ли ће отићи стране судије, али ће отићи ОХР, али то неће бити све док имамо снаге у БиХ које пријете њеној цјеловитости - рекао је замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Бакир Изетбеговић.

- БиХ нема сопствени суверенитет док год постоје судије странци у Уставном суду БиХ. И даље је на снази чињеница да СДА жели да маргиналузује Републику Српску и централизује БиХ - рекао је савјетник предсједника СНСД-а Марко Шукало.

Као компромис између непомирљивих ставова бошњачких странака с једне, и српских и хрватских с друге стране, о останку или одласку страних судија из Уставног суда  БиХ, назире се нови приједлог.

- Ми ћемо се потрудити да понудимо варијанту која је везана за то нека остану судије странци, али да их бира домаће законодавство јер би тиме суверенитет БиХ био спашен - поручио је шеф Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ Ненад Стевандић.

Представнички дом усвојио је Приједлог Резолуције о поштовању жртава усташког режима због чега су посланици ХДЗ-а напустили сједницу.

СДС и ПДП су је подржали, јер је прихваћен Мектићев амандман да се осуђује предаја јасеновачке, архивске грађе.

СНСД је одбио да подржи, јер осим наслова ништа у Резолуцији не указује на злочиначки карактер НДХ-а, не наводи се геноцид усташког режима над Србима, бројна стратишта на којима су Срби свирепо убијани, већ се кроз мултикултурални наратив врши ревизија историје.