latinica  ћирилица
20/05/2020 |  20:51 ⇒ 23:13 | Аутор: СРНА

Додик: Није било грешке у ванредном стању

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да Народна скупштина Републике Српске треба усвојити закључак у коме се наводи да није било грешке у ванредном стању.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Народна скупштина треба да усвоји и закључак у коме се каже да је активност коју је предузела Република Српска у борби против вируса корона била на високом нивоу заштите становништа Српске, њених материјалних и других интереса, те да је показала способност да можемо сами обезбиједити све што је потребно - рекао је Додик на посебној сједници у оквиру расправе о приједлогу одлуке о укидању ванредног стања у Српској.

Он је истакао да је сав потребни материјал купљен средствима Републике Српске.

- Најмањи проблем је био купити материјал јер је организовати превоз било тешко. На глобалном ниву била је страховита трка за материјал, али смо успјели да све набавимо - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, медицински радници у Српској су исказали надљудски напор.

- Ово уопште није прошло, него је створена пауза. Нажалост, никакве помоћи нисмо имали и немамо од БиХ. Упркос свему, Српска је показала да се може носити са изазовима и управљати кризом, а доносили смо одлуке у интересу народа - каже Додик.

Он је нагласио да је у закључцима потребно рећи да су мјере биле корисне за народ и поздравити напоре које је Влада учинила.

- Треба рећи да су ово биле безгрешне мјере које су донесене у складу са Уставом и законима и да могу да буду примјер за будуће вријеме - навео је Додик.

Он је подсјетио да је ванредно стање уведено када је вирус корона раширио западном Европом и почео да се појављује и у Српској.

- Било је неопходно реаговати и са стручњацима смо разматрали шта је потребно урадити на добробит Српске. Затворили смо школе, вртиће, кафиће и донијели одлуке које су се показале добрим. Ништа није било скривено од јавности и саопштаване су чињенице које су биле важне - рекао је Додик и захвалио грађанима у Српској што су били дисциплиновани.

Он је оцијенио да опозиција хоће фабриковањем приче да скрене пажњу и каже да ништа није добро урађено.

- Видјели смо како се понашају данас у Народној скупштини. Нажалост, такво понашање је губитак дигнитета Народне скупштине и зато Пословник о раду мора бити промијењен или да буде мијењано скупштинско руководство. Ова власт не смије да губи конце сада, као што није ни у епицентру кризе - рекао је Додик.

Она је поновио да су СДС и ПДП и њихови лидери Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић данас у Сарајеву најсрамније издали Републику Српску јер су у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ гласали за Резолуцију о поштовању жртава фашистичког режима.

- Галама опозиције није ништа, смијешна је. Немојте дозволити да ови покваре ситуацију у којој је све урађено како ваља. Ви сте немоћи и немате везе са јавним и националним интересима. Ништа нисте оставили иза себе за разлику од нас и реметилачки сте фактор. Република Српска ће за пет година имати мрежу ауто-путева на шта сам поносан и што је стратешки народни циљ! - нагласио је Додик.