latinica  ћирилица
20/05/2020 |  21:45 ⇒ 21/05/2020 | 07:49 | Аутор: РТРС

Додик: У вријеме пандемије Српска са најмање отпуштених радника на Балкану (ВИДЕО)

Тромјесечна борба са пандемијом вируса корона била је заједничка борба свих, и захвалан сам народу Републике Српске што је поштовао мјере и схватио озбиљност ситуације, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у емисији Телеринг.
Телеринг - Фото: РТРС
ТелерингФото: РТРС

Додик је нагласио да Српска није на економском дну, као што неки тврде, наводећи да је показала виталност у многим питањима и извршила обавезе за које су многи сматрали да је то немогуће.

- Постојао је страх гледајући шта се дешавало у Европи и свијету, али упркос томе Српска је без и једне марке међународне помоћи успјела да изврши све своје обавезе. Ојачан је здравствени систем, покренут сет мјера за помоћи привреди, исплаћена помоћ здравственим радницима, полицији, инспекторима, а у плану је и помоћ за медије јер су и они предано радили на томе да друштво што лакше прође кроз ово - рекао је Додик.

Он је нагласио да је све то било могуће зато што је буџет Српске био у одличном стању, у јануару и фебруару континуирано су повећавани приходи и преусмјерена су средства за инвестиционе пројекте како би се из ове ситуације изашло са што мањим посљедицама.

Додик је нагласио да је Република Српска у вријеме пандемије имала најмање отпуштених радника на Балкану, нагласивши да је поносан на послодавце који нису отпуштали раднике.

- У Федерацији БиХ је отпуштено више од 20.000, а у Аустрији за само седам дана 150.000 радника. У Српској је без посла остало око 2.500 људи, а више од пола их је имало уговоре на одређено, али је у том времену запослено 1.500 људи. Наш примарни циљ је био да одржимо запосленост и повјерење и стално смо радили са пословном заједницом - рекао је Додик.

Он је рекао да су у буџету имали резерве за ову годину јер је био планиран низ ствари као што је повећање плата и отварање инвестиционог циклуса, али да сада то не могу ни помињати јер морају да препакују приоритете.

- Приходи у буџету су само у априлу били мањи за 80 милиона КМ. Више од 100 милиона КМ је отишло за набавку опреме и одржавање медицинског система. Ниједна медицинска установа није заказала, тамо раде сјајни људи, нисам знао колико су добри док није дошло до овог и друштво треба да буде поносно на здравствене раднике - поручио је Додик.

Резерве у износу од око 50 милиона КМ и захвати са других ставки омогућили су, како је навео, да буде исплаћено између 18 и 19 милиона КМ за доприносе за март и да за април почне исплата минималне плате са доприносима за око 66.000 радника који су погођени епидемиолошким мјерама.

Додик је истакао да је у разговору са Међународним монетарним фондом, Европском унијом и другим потенцијалним донаторима и кредиторима обезбијеђен знатан износ новца, који ће значајано амортизовати губитке.

- Неће их све покрити, али неће бити смањења плата у јавном сектору и наставићемо са подршком реалном сектору. Кроз важне инвестиције које смо планирали у овој години одржаћемо потрошњу чиме ће се повећати и прилив на јавне рачуне и губици ће бити мањи - истакао је Додик.

Он је додао да се у овој години улаже 100 милиона КМ у магистралне и регионалне путеве. За наредну годину је, како је навео, планирано још 100 милиона. Ту су и важне инвестиције у систем "Горњи хоризонти" вриједан 400 милиона КМ, те хидроелектрану "Бук Бијела".