latinica  ћирилица
20/05/2020 |  23:43 ⇒ 21/05/2020 | 08:12 | Аутор: СРНА

Уважити дејтонску БиХ, а не доминацију Бошњака (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је спреман да уважи дејтонску БиХ, али не и БиХ у којој Бошњаци доминирају на штету Срба и Хрвата, већ жели равноправан статус конститутивних народа.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да је због тога што тог равноправног статуса нема БиХ немогућа и неефикасна земља. 

- Сматрам да је најбоље да се разиђемо. Бошњаци да направе своју Босну, ми останемо у Републици Српској, Хрвати имају своју Херцег-Босну и да постанемо добри пријатељи и сарадници, да свако својим ресурсима управља, да направимо споразум да нема нападања и ратова, да постоји слобода проласка и боравка. Овдје је свако свакоме постао сметња -  рекао је Додик у Телерингу.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да он српски народ и Републику Српску не води у рат, да то није његова опција, већ само стабилно економско и политичко стање.

Он је навео да је у БиХ низ подмуклих радњи попут ситуације да амбасадор БиХ у Пакистану Сакиб Форић обезбиједи 3.000 лажних виза момцима које из те земље пошаље у БиХ, због којих постоји стрепња да некоме у БиХ буде угрожен живот.

- У покушају да БиХ буде дио компромиса, предложили смо да три судије Уставног суда БиХ, које сада бирају странци, бира Предсједништво БиХ, гдје треба да сједи посвећен Србин, а не као Младен Иванић кога баш брига за Српску, и да то потврди Дом народа. То је далеко боље од садашњег рјешења по којем двојицу предлаже Народна скупштина Српске, четворицу Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/, а тројицу међународни судија - рекао је Додик.

Оцијенио је да су високи представник Валентин Инцко и многи представници међународне заједнице покровитељи муслиманске унитаристичке политике.

Додик је рекао да је циљ деконституција Републике Српске која се на разне начине, уз помоћ одређених институција на нивоу БиХ и "издајника српског народа из СДС-а и ПДП-а", жели подвести под управу или надлежност, прије свега, политичког Сарајева.

Он је навео да је још један циљ бошњачке политике онемогућити владајућу структуру у Српској да овлада свим ресурсима који припадају српском народу у Сарајеву и на нивоу БиХ.

Додик је поновио да је БиХ немогућа држава у којој нема политичког повјерења и од које Српска нема никакве користи о чему говори блокада 330 милиона евра новца Међународног монетарног фонда /ММФ/ у ФБиХ.

Поручио је да Српска неће пропасти, чак и да средства ММФ-а не стигну на њене рачуне, јер постоје алтернативе, те нагласио да је заблуда уколико политичко Сарајево сматра да ће тиме наштетити Републици, јер им је и самима потребан новац за санирање посљедица епидемије вируса корона.

Додик је истакао да је будућност Републике Српске стабилна и да у Српској има доста развојних пројеката.

Говорећи о финансијској ситуацији у свијету, Додик је указао да је неколико свјетских банака емитовало новац без покрића, попут Дојче банке у којој је и новац БиХ.

- Странци су измислили да Централна банка БиХ може новцем који има на располагању, а то је новац грађана БиХ, да купује обвезнице Владе Баден Виртенберга, а не може од власти ентитета и БиХ. То је непојмљиво, право чудо да се овдје може економски уопште опстати - истакао је Додик.

Он је поновио да овакав немогућ систем води ка разлазу, те да у БиХ нема јединствене економије.

- Са становишта укупног новца који има БиХ, 5,8 милијарди КМ налази се под различитим стопама забране - десет одсто код обавезне резерве пословних банка и три милијарде које су пословне банке задржале код Централне банке јер не желе да их пласирају у привреду. Оптицај новца је 5,6 милијарди. То је тотални апсурд - рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ, за разлику од великих западних земаља, има новац који је покривен евром.

Додик је истакао да су из БиХ пословне баке изнијеле огроман новац као добит, много више него што је улагање међународне заједнице у БиХ, те да је само прошле године изнесено 300 милиона добити ових банака.