latinica  ћирилица
21/05/2020 |  07:15 ⇒ 12:48 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 28 година од оснивања романијских бригада

На Сокоцу ће данас бити обиљежено 28 година од оснивања романијских бригада Војске Републике Српске, најављено је из општинске Борачке организације.
Војска Републике Српске - Фото: РТРС
Војска Републике СрпскеФото: РТРС

Обиљежавање ће почети служењем парастоса, а потом ће бити положени вијенци код Централног споменика на Сокоцу, на коме су уписана имена 1.250 бораца погинулих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Предсједник Борачке организације општине Соколац Миладин Гашевић рекао је Срни да је Прва романијска пјешадијска бригада проистекла из 216. Брдске бригаде са командом на Хан Пијеску и да је била на ратиштима широм бивше Југославије до избијања рата 1992. године у БиХ.

Друга романијска моторизована бригада основана је 21. маја 1992. године на Сокоцу и тај дан се обиљежава као Дан романијских бригада, које су прошле сва ратишта у протеклом отаџбинском рату.

Прва Романијска пјешадијска бригада одликована је Медаљом Петра Мркоњића, а Друга романијска моторизована бригада Одредном Немањића.

Обиљежавању Дана романијских бригада присуствоваће породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци, представници града Источно Сарајево, општина и општинских борачких организација романијске регије.