latinica  ћирилица
21/05/2020 |  10:13 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

Оџак планира депонију у највећој српској повратничкој заједници

Предсједник Општинског одбора СНСД-а из Оџака Дамир Иветић рекао је данас Срни да општинске службе Оџака предлажу да у највећој српској повратничкој заједници у мјесној заједници Нови Град буде отворена депонија смећа, што је према његовом мишљењу посљедњи у низу потеза етничког чишћења Срба са тих простора.
Дамир Иветић - Фото: СРНА
Дамир ИветићФото: СРНА

- Најоштрије осуђујем овакав приједлог и сматрам да је он крајње лицемјеран и безобразан јер, прије свега, угрожава опстанак Срба и спречава евентуални повратак на ове просторе - навео је Иветић.

Он је истакао да мјесна заједница Нови Град нема ријешено питање снабдијевања водом, те да је, осим еколошке катастрофе, коју би будућа депонија изазвала, додатни проблем вода за пиће, којом се ово становништво искључиво снабдијева из артеских бунара.

Иветић је најавио да ће у што краћем року бити одржан састанак најужег руководства СНСД-а и странака на власти о овом питању.

Он је поручио да Срби из Посавског кантона неће дозволити да им се догоди "село Липа" јер су убијеђени да је, како је нагласио, у питању синхронизована политика истребљења Срба из Федерације БиХ.

Иветић је подсјетио да је у мјесној заједници Нови Град, код Оџака, у протеклом рату био други по величини логор за Србе на цијелој територији БиХ.

- Српско становништво је протјерано са ових крајева и од некадашњих 7.500 Срба сада на цијелој општини живи око 500. Наставак опструкције овог највећег повратничког мјеста и затирања српског идентитета јесте и присвајање назива и територије моста преко ријеке Саве на Коридору `Пет це`, што је актуелна власт преквалификовала као `мост Свилај` иако је он на српској земљи - навео је Иветић.

Он је додао да су готово свакодневни примјери који указују колико је лош положај Срба на подручју Посавског кантона, у које спада и евентуална депонија која би била удаљена свега 70 метара од првих кућа, а од центра села око 400 метара ваздушном линијом.